Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mauri Pekkarinen om EU:s maffiga stöd till länder i Sydeuropa: "Varför skulle de börja sköta sin ekonomi bättre om de får gratis stöd?"

Från 2020
Uppdaterad 28.05.2020 20:51.
Bild på Centerns Mauri Pekkarinen
Bildtext Centerns Mauri Pekkarinen anser att paketet under inga omständigheter duger för Finland.
Bild: com.pic. / Mauri Ratilainen / All Over Press

De finländska EU-parlamentarikerna Mauri Pekkarinen, Sirpa Pietikäinen, Eero Heinäluoma och Ville Niinistö kommenterar EU:s pyramidala återhämtningspaket.

EU-kommissionen föreslog på onsdagen ett stödpaket på 750 miljarder euro för coronadrabbade medlemsländer. Av dem ska 500 miljoner betalas ut som direkta stöd och 250 miljarder som lån.

Här säger fyra finländska EU-parlamentariker vad de tycker om förslaget.

Pekkarinen: Kostar mer än det smakar för Finland

– Det här paketet duger under inga omständigheter för Finland. Det bryter mot många stora principer, till exempel no bailout-regeln, säger Centerns Mauri Pekkarinen från Renew-gruppen.

No bailout-regeln betyder att EU-länderna inte ska bära gemensamt ansvar för varandras skulder.

– Nu håller vi på att dela ut 500 miljarder i stöd, som alltså definitionsmässigt inte ska betalas tillbaka. Den bit av kakan Finland kan få tillbaka är inte stor med tanke på att vi själva står för över 8 miljarder, säger Pekkarinen.

Pekkarinen säger att han helhjärtat stöder de tidigare stödpaket som EU lanserat för att klara coronakrisen. Men att dela ut 500 miljarder i stöd för återuppbyggnad är något helt annat.

– Man kan fråga sig om länder som hittills misskött sin egen ekonomin nu plötsligt skulle börja sköta den bättre om de får gratis stöd.

– Att vi beviljar 250 miljarder i lån är vettigare. Jag förnekar inte att vi behöver något slags hjälppaket. Men en större del av pengarna måste omvandlas till lån och dessutom måste storleken på hela paketet omvärderas, säger Pekkarinen.

Pietikäinen: "Ska man öppna fallskärmen först när man landat?"

Sirpa Pietikäinen
Bildtext EPP-gruppens Sirpa Pietikäinen vill köra på med stödpaketet.

Samligspartisten Sirpa Pietikäinen från EPP-gruppen ser visserligen brister i förslaget men hoppas att man inte ska haka upp sig på detaljer.

– Om det går illa för en del av EU eller om det går illa för hela EU så går det helt säkert också dåligt för Finlands ekonomi, säger Pietikäinen.

– Nu när huset brinner är det inte dags att gräla om var soffan ska stå i vardagsrummet. Om jag skulle få skriva det här programmet skulle det säkert se annorlunda ut på minst 50 punkter. Men nu handlar det om att tillsammans hitta ett samförstånd om ett tillräckligt robust paket som fungerar.

Pietikäinen är övertygad om att återhämtningsfonden inte på ett avgörande sätt bryter mot EU:s regler.

– Nu har man i Finland igen inlett skrivbordsspekulationer om juridiken. Även om juristeri är trevligt måste man fundera hur länge man ids fördjupa sig i sånt.

– Ska man öppna fallskärmen när man hoppat ut ur planet eller först när man landat?

Niinistö: "I kriser testas vår gemensamma vilja"

De grönas Ville Niinistö.
Bildtext De grönas Ville Niinstö vill se europeisk solidaritet.

Ville Niinistö från den gröna gruppen anser att man inte ska stirra sig blind på vad återhämtningsfonden kostar Finland.

– Om man ser det här som ett nollsummespel där man jämför vad medlemsländerna betalar med de summor de får tillbaka kan man kanske sluta sig till vem som är nettobetalare. Men det är ett mycket snävt sätt att betrakta EU och beaktar inte vad EU och det gemensamma ekonomiska området betyder för Finlands och Europas framtid.

– Jag och De gröna anser att det här paketet är ytterst lyckat och i själva verket skickligt uppbyggt.

Niinistö är inte orolig för att EU nu av tvång och under stor tidspress tar ett kliv mot närmare integration.

– Europeiska unionen har alltid utvecklats i kris. I krissituationer testas om vi har en gemensam vilja att utvecklas, bekämpa klimatförändringarna och de globala utmaningar vi har.

– Men såklart ska vi vara noga med att det går juridiskt rätt till och att det har stöd från folket, säger Niinistö.

Heinäluoma: "Inte rätt tidpunkt att ändra på EU"

Eero Heinäluoma ja Mauri Pekkarinen tiedotustilaisuudessa eduskunnassa.
Bildtext Socialdemokraten Eero Heinäluoma är bara nästan lika kritisk som Mauri Pekkarinen.
Bild: Nella Nuora / Yle

Eero Heinäluoma från den socialdemokratiska gruppen gör klart att förslaget inte duger som det nu ser ut.

– Det behövs förändringar. En sak är att en större del av pengarna måste göras om till lån. Det tvingar länderna som får dem att använda dem ansvarsfullt och det blir också ekonomiskt mindre betungande för Finland. Det måste också finnas klarare kriterier för vad pengarna kan användas till.

Heinäluoma kräver en ordentlig uppföljning av hur pengarna används och att pengarna vid behov ska kunna krävas tillbaka.

Enligt Heinäluoma behövs en juridisk diskussion eftersom EU nu befinner sig i gränslandet för vad EU:s grundfördrag tillåter.

– Jag är en vän av europeiskt samarbete men inte en vän av ett federalt Europa. Det är viktigt att vi agerar gemensamt under coronakrisen, men det här är inte rätt tidpunkt för att grundläggande ändra på EU:s natur, säger Heinäluoma.

Diskussion om artikeln