Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Kommunbranschen har enats om kollektivavtal – huvudförtroendeman Sundström: "Vi är inte riktigt nöjda"

Från 2020
Uppdaterad 28.05.2020 18:40.
En vårdare går i korridoren på ett äldreboende.
Bildtext Anställda inom kommunbranschen kan ta farväl av de extra arbetstimmarna som infördes i samband med konkurrenskraftsavtalet.
Bild: Amanda Vikman/Yle

En lösning har nu nåtts inom kommunbranschens kollektivavtalsförhandlingar. Bland annat kommer de extra timmarna konkurrenskraftsavtalet medförde att slopas.

Henrika Nybondas-Kangas, förhandlingschef på KT säger att arbetstagarna inom kommunbranschen får både lönepåslag och förkortad arbetstid.

– Lönepåslagen följer den allmänna linjen. Alltså ungefär tre procent. Dessutom försvinner också timmarna från konkurrenskraftsavtalet. Vårt avtal är i kraft endast 23 månader.

Löneförhöjningsprocenten är 3,1 procent fördelade på 23 månader.

Den allmänna linjen för avtal har den här rundan varit 3,3 procent för avtal som är två år långa. Orsaken till att kommunbranschens avtal inte uppnår det här är enligt Nybondas-Kangas att avtalet är kortare.

– Eftersom att avtalet är i kraft i 23 månader betyder det att det totala påslaget är mindre. Men månadsvis kommer vi upp till den allmänna linjen, intygar hon.

Svåra förhandlingar har lett till eget avtal för vårdarna

Eva-Maria Sundström är huvudförtroendeman för Västra Nylands sjukvårdsområde och sitter med i Tehys fullmäktige. Hon är inte helt nöjd med resultatet.

– Vi är nog inte riktigt nöjda. Våra medlemmar ser väldigt noga på vilka löneförhöjningar som gäller just nu.

Enligt Nybondas-Kangas har förhandlingsprocessen varit svår.

– Det har funnits flera svåra punkter. Bland annat de extra timmarna har varit en väldigt svår fråga. Vårdarnas eget avtal har också varit en svår fråga men det har vi nu enats om.

Sundström säger att det inte var svårt att godkänna avtalet trots att lönepåslagen inte lever upp till förväntningarna.

– Vi har jobbat i flera år med att få ett eget avtal och det är nog det som är viktigt. Jag tror inte att alla vårdare förstår hur viktigt ett eget avtal är, men jag förstår att vissa kan tycka att lönepåslagen är en besvikelse.

Tehy är rätt så nöjda med det nya avtalet

Riksförlikningsmannen Vuokko Piekkala föreslog tidigare ett coronatillägg för vårdare men det finns inte med.

Vårdarfacken har också försökt förhandla om det så kallade coronatillägget. Enligt facken fanns det nog förståelse för det här hos arbetsgivaren, men inga pengar.

Vårdarfacket Tehys intressebevakningsledare Else-Mai Kirvesniemi säger att det nog fanns förståelse för det här hos arbetsgivaren, men inga pengar.

– Vi lämnade igår en vädjan till regeringen om att vi behöver extra finansiering för dem som gör coronaarbete och sålunda påverkas av beredskapslagen, säger Kirvesniemi.

Kirvesniemi säger att Tehy är nöjd med avtalet. Samtidigt säger hon att coronaepidemin nog har påverkat förhandlingsresultatet.

– Det är helt klart att då världen och Finlands ekonomi har gjort en djupdykning, så har vi varit tvungna att beakta det vid förhandlingsbordet, säger Kirvesniemi.

Kirvesniemi är mycket nöjd med att vårdarna nu kommer få ett eget avtal.

– Det var vårt främsta mål, säger hon.