Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Näringsminister Lintilä vill snabbt behandla nya rekommendationer för inrikesresor – "Absurt att vi öppnar restauranger och skolor, men till stugan får man inte åka"

Från 2020
Valtiovarainministeri Mika Lintilä
Bildtext Mika Lintilä (C) vill se nya rekommendationer för inrikesresor före måndagen.
Bild: Matti Myller / Yle

Inrikesresor under coronaepidemin är på tapeten för tillfället. Enligt näringsminister Mika Lintilä (C) motsvarar de nuvarande rekommendationerna för resor inom Finlands gränser inte dagens coronaläge.

Regeringen väntas presentera nya rekommendationer för resor inom Finland i morgon eller i början av nästa vecka. Enligt Yles uppgifter kommer man tillåta inrikesresor.

Något som många reagerat på är regeringens vädjan till finländarna att inte åka till stugan. Näringsminister Mika Lintilä (C) sällar sig till gruppen som anser att det här är orimligt.

Enligt honom borde resor inom Finland och vistelse på stugan vara okej.

– Nog är den här situationen ganska absurd. Först öppnas skolor och restauranger och tillställningar med maximalt 500 personer tillåts. Men man låter inte folk åka till stugan, säger Lintilä till nyhetsbyrån STT.

Han formulerar sig ungefär likadant i en intervju med Yle Uutiset.

– Vi kan ha en terrass fylld med människor vid domkyrkan i Helsingfors, men så säger regeringen att man inte ska ta sig till stugan.

Ohisalo: Bra om människor får röra på sig mer fritt

Regeringspartierna har hittills haft en gemensam syn på inrikesresorna. Inrikesminister Marina Ohisalo (De Gröna) säger att den gemensamma skiljedragningen varit att begränsningarna för inrikesresor ändras då virusläget tillåter det.

Enligt henne har virusläget blivit bättre och det finns inte grund för alla tidigare rekommendationer.

– Om viruset tillåter det så är det bra om människor får röra på sig mer fritt, säger Ohisalo till STT.

Social- och hälsovårdsministeriet har också kommit till slutsatsen att man försiktigt kan luckra upp restriktionerna för inrikesresorna.

Lintilä är beredd att förbereda de nya rekommendationerna i rask takt. Han hoppas att de nya rekommendationerna ges före nästa veckas måndag.

– Det här har dramatiserats lite för mycket. Medborgarna klarar av att resonera själva om de reser eller vistas på stugan. Man måste komma ihåg att inrikesresor inte i något skede varit förbjudet [utöver stängning av Nylands gränser], säger Lintilä till Yle.

Diskussion om artikeln