Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bygget av H-huset vid Vasa centralsjukhus framskrider enligt tidtabell

Från 2020
Bygget av det nya H-huset på Vasa centralsjukhus framskrider som planerat..
Bildtext Nya H-huset på Vasa centralsjukhus ska stå klart hösten 2022.
Bild: Vasa centralsjukhus.

Vasa centralsjukhus nya byggnad, H-huset, reser sig med god fart. Vid den första delen av byggnaden har fasad- och stomarbetena redan nått åttonde våningen.

Det nya H-huset kommer att få tre flyglar, som byggs i olika skeden. Allt som allt kommer huset att ha tio våningar och det ska stå färdigt i augusti 2022.

Inomhusarbeten pågår som bäst

Som bäst pågår pågår inomhusarbeten, såsom murning av mellanväggar, installation av husteknik och målningsarbeten i de lägre våningarna. Enligt planen ska yttertaket på de två första delarna av byggnaden bli färdigt sommaren 2020

- Vi är riktigt nöjda med hur projektet framskridit. Inom alliansen har vi jobbat bra tillsammans. Vi kan inte klaga, säger Vasa sjukvårdsdistrikts direktör Marina Kinnunen.

Projektet planeras och uppförs av projektalliansen Bothnia High 5, som består av YIT, Ramboll Finland, Granlund Österbotten, Raami Arkkitehdit och Arkkitehdit Kontukoski tillsammans med Vasa sjukvårdsdistrikt.

- Det är ett nytt arbetssätt för oss och för beställaren, men vi har hittills lyckats bra med det, säger Mikael Snellman på YIT.

Restaurangen är H-husets hjärta.
Bildtext Restaurangen kommer att ha 110 sittplatser.
Bild: Vasa centralsjukhus.

Restaurangen husets hjärta

På H-husets tredje våning kommer det att finnas en restaurang som är avsedd för klienter, anhöriga samt för personalen.

- Det är en jätteviktig del av byggnaden. Man kan säga att det är hjärtat i den nya byggnaden. Målet är att personal och klienter kan där ta en paus från sjukhuslivet, konstaterar Kinnunen

Restaurangen är placerad i den södra ändan av huset med vy över havsviken. Restaurangen kommer att ha 110 sittplatser och 10-15 ståplatser.

Arkitekturen förenar det nya H-huset med sjukhusets nuvarande byggnader

Utgångspunkten för H-husets arkitektur har varit att byggnaden ska vara originell, men samtidigt passa in i det nuvarande byggnadsbeståndet. Fasadens primära material är betong.

Närheten till havet syns på fasaden

I fasaden har man blandat ljusare och mörkare nyanser som förekommer i de nuvarande byggnaderna. Fasadens färgvariationer skapas med grafisk betong, det vill säga mönster i olika mörk- och ljusgrå nyanser.

Den grå fasaden piggas upp av gula fönsterbleck.

- Närheten till havet har varit en viktig del då vi planerat fasaden. Vi ville ha en levande fasad, säger alliansens arkitektplanerare Petri Kontukoski.

- Även om vi haft alla möjliga tekniska hjälpmedel under planeringen, så är det ändå en speciell stund då man ser fasaden komma till liv. Jag kan konstatera att den blir precis så som vi hade tänkt den.

Huset kommer att bli 36 000 kvadratmeter stort och kosta 141 miljoner euro.

https://svenska.yle.fi/artikel/2019/04/15/vasa-centralsjukhus-far-sitt-h-hus-det-stora-byggprojektet-drar-igang-i-maj
https://svenska.yle.fi/artikel/2018/09/25/framtidens-sjukhus-planeras-i-h-huset-2022-far-osterbottningarna-ta-i-bruk-huset

Diskussion om artikeln