Trump undertecknade presidentdekret riktat mot sociala medier – "Twitter ska inte längre ha skydd mot rättsliga påföljder"
USA:s president Donald Trump höll på torsdagen en presskonferens där han meddelade att han skrivit under en exekutiv order mot sociala medieplattformar. Han sade att de val som Twitter gör när de väljer att editera och “svartlista” inlägg utgör en ståndpunkt. Twitter ska inte längre ha rättslig immunitet, säger han.
President Trump säger att Twitter utövar "otillbörlig politisk aktivism" i fråga om det plattformen väljer att faktagranska eller ignorera.
– Det är olämpligt, säger Trump.
Enligt Trump kommer den exekutiva ordern, ett så kallat presidentdekret, att betyda att sociala medier inte längre har skydd mot rättsliga påföljder. För närvarande har företag som Twitter, Google och Facebook rättsligt skydd så att de inte kan åtalas för innehåll som publiceras på plattformarna.
Presidentdekretet undertecknades sent under torsdagskvällen finsk tid.
Justitieminister Barr: Trumpadministrationen förbereder lagstiftningsförslag
Utöver den exekutiva ordern vill Trump utreda möjligheterna till ny lagstiftning i frågan.
Justitieminister William Barr berättade under presskonferensen att Trumpadministrationen nu förbereder ett lagstiftningsförslag som omfattar sociala medieföretag.
Trump förväntar sig rättsliga utmaningar i fallet, men litar på att administrationen gör bra ifrån sig.
Trump säger att Barr kommer att samarbeta med delstater för att genomdriva egna lagar mot det han beskriver som “bedräglig affärspraxis av sociala medieföretag”.
Bakgrunden: Twitter flaggade två av Trumps inlägg
Representanthusets talman och demokratledaren Nancy Pelosi sade under torsdagen att hon välkomnar Twitters beslut om faktagranskning. Hon sade ändå att det finns mycket mer att göra för att säkra att faktagranskningen används på rätt sätt på alla plattformar.
Nyheten om Trumps presidentorder kommer efter att Twitter för första gången på tisdagen uppmanade Trumps följare att kontrollera fakta i Trumps påståenden på Twitter. Inläggen handlade om poströstning i det kommande presidentvalet och Trump hävdade bland annat att poströstning möjliggör omfattande valfusk.
Plattformen markerade två av hans inlägg med ett utropstecken med texten “Få fakta om poströstning”.
Trump högg tillbaka med att anklaga Twitter för att kväva yttrandefriheten och tysta ner konservativa röster samt för att ingripa i landets presidentval.
Experter talar om "politisk teater"
Trumps senaste presidentdekret verkar inte imponera på juridiska experter. Jurister och professorer i juridik som intervjuats av nyhetsbyråer tror inte att ordern kommer att tåla någon juridisk granskning.
Den exekutiva ordern riktar in sig på sektion 230 i Communications Decency Act som alltså skyddar sociala medier från juridiskt ansvar för vad användare sprider på deras plattformar.
Eric Goldman leder en juridisk institution vid Santa Clara-universitetet i Silicon Valley, Kalifornien, där man specialiserar sig på juridik som omfattar just it-jättar.
Enligt Goldman finns kring 900 domstolsbeslut som gäller just sektion 230 och Trump har ingen möjlighet att kullkasta dem. Han kallar presidentdekretet för "politisk teater".
Vad gäller ny lagstifning så är det kongressen som bestämmer och vad gäller tolkningen av sektion 230 så bestämmer domstolarna, menar också professor Kate Klonick som undervisar i internet-juridik vid St Johns universitet i New York.
Hon tror inte heller att ordern kommer att hålla i någon domstol. Men hon tror ändå att han kan övertyga sina anhängare om att han försöker göra något åt det som de uppfattar som orättvisan hos sociala mediaplattformar.
- Han (Trump) kan skylla på domstolarna om de går emot hans presidentdekret eller han kan skylla på techbolagen om de ignorerar det, säger Klonick, som beskriver Trumps beslut som "politisk retorik".
Kl.06.30 uppdaterades artikeln med kommentarer av juristerna Goldman och Klonick.
Källor: Reuters, AFP