Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Polisen räknar med uppdämt behov att festa loss – skolavslutning kort innan restriktionerna släpper

Från 2020
Aura ås strand på söndag morgon.
Bildtext Så här kan det se ut efter veckoslutsfestandet i Åbo.
Bild: Sami Zeinullah Safi

I helgen är det dags för skolavslutning och dimissionsfester av olika slag. Trots coronaepidemin förväntas firandet vara livligt.

Krogarna förblir stängda och alltjämt är folksamlingar på högst tio personer tillåtna. De begränsningarna lyfts först på måndag och det kan innebära desto livligare svirande på allmänna platser.

Överkommissarie Stephan Sundqvist vid Sydästra Finlands polisinrättning säger att avslutningshelgen brukar vara stökig och nu utlovas dessutom vackert väder.

– Det är många som väldigt fint har åtlydit restriktionerna och nu håller de på att lyftas. Så det kan finnas ett uppdämt behov att festa.

På lördag kväll är det mindre än två dygn kvar tills restaurangerna öppnar.

Vårens studenter har brukat dra ut på krogar och nattklubbar, men nu får de finna sig vid att surt missa den biten med bara någon dag kvar av restriktionerna.

Polisen kommer att åka runt i parker och badplatser där ungdomar brukar fira i stora skaror att läsåret är slut.

På lördag gäller fortfarande begränsningen på folksamlingar på högst tio personer. Sundqvist säger att det är en besvärlig situation med så kort tid kvar till att restriktionerna lättar.

– Vi förstår att vissa kan ta ut det i förskott. Om det förekommer förseelser som inte medför större fara för allmän ordning och säkerhet, så tror jag att polisen ingriper med förnuft.

Ån är ingen park

Polisen lovar ändå att hålla ett vakande öga på minderåriga firare och på deras eventuella alkoholdrickande.

De vuxna festprissarna kan också räkna med att ha blickarna på sig. Sundqvist påminner om att öppet supande på allmän plats är förbjudet.

Han säger att polisen räknar med att det kommer att finnas gott om festglada längs Aura å.

– Enligt ordningslagen får man dricka alkohol i en park under städade former, men inte vid ån, säger Sundqvist.

Men trots det föredrar polisen att ha festfolket på grässlätterna vid ån än att de drar runt på stan.

– Att det råkar växa gräs vid ån gör det inte till en park enligt vår tolkning. Men verkligheten har blivit en annan och vi har inte ansett det nödvändigt att sopa rent.

Diskussion om artikeln