Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nationalgardet kallades in för att hålla ordning i Minneapolis - demonstranter tände eld på polisstation

Från 2020
På torsdag kväll tände demonstranter eld på delar på en polisstation i Minneapolis. Poliserna som gjorde ingripandet mot George Floyd kom från just den här stationen.
Bildtext På torsdag kväll tände demonstranter eld på delar på en polisstation i Minneapolis. Poliserna som gjorde ingripandet mot George Floyd kom från just den här stationen.

En polisstation i Minneapolis stod delvis i lågor på torsdag kväll. Det var poliser stationerade just här som misstänks för att ha misshandlat en svart man till döds. Minnesotas guvernör har kallat in delstatens nationalgarde för att tygla protesterna i Minneapolis och i tvillingstaden St Paul.

För tredje dagen i följd hölls många fredliga demonstrationer mot polisbrutalitet i Minneapolis, St Paul och i andra städer som New York och Denver på torsdagen.

Men en del av protesterna, speciellt i Minneapolis och i St Paul, urartade i våldsamheter och plundring.

Många affärer blev plundrade i Minneapolis på torsdag kväll.
Bildtext Många affärer blev plundrade i Minneapolis på torsdag kväll.

Nyhetsbyrån AP uppger att poliserna hade utrymt den polisstation som demonstranterna stack i brand i Minneapolis på torsdag kväll. Det var alltså därifrån de poliser kom som gjorde ingripandet mot George Floyd på måndagen. Floyd avled senare på sjukhus och en video på polisingripandet ledde genast till protester.

Enligt polisen passade Floyd in på beskrivningen av en person som misstänktes för att ha använt en förfalskad sedel eller check i en butik i grannskapet.

Fyra poliser som deltog i det våldsamma ingripandet mot den obeväpnade svarta mannen har fått sparken och FBI utreder fallet.

Demonstranterna kräver åtal mot polismännen och Floyds anhöriga kräver en oberoende obduktion av Floyds kropp, eftersom de inte litar på myndigheterna.

En grupp konstnärer målade ett porträtt på George Floyd i närheten av den plats där han misshandlades av polisen.
Bildtext En grupp konstnärer målade ett porträtt på George Floyd i närheten av den plats där han misshandlades av polisen.
Bild: AFP / Lehtikuva

- George Floyds död borde leda till rättvisa och systemförändringar, men inte till mera död eller förstörelse, sade delstatens guvernör Tim Walz.

Både han och andra politiker och myndigheter vädjade om lugn.

Minneapolis borgmästare Jacob Frey utlyste undantagstillstånd i delar av staden på grund av oroligheterna.

Stora delar av lokaltrafiken i Minneapolis har stoppats fram till söndagen av säkerhetsskäl.

Källor: AP, AFP, SR, Yle

Diskussion om artikeln