Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ski Team Mäenpää byter namn – värvar norsk stjärna och svensk landslagsåkare i hopp om att utmana topplagen: ”Målet minst sex pallplaceringar”

Från 2020
Bröderna Mäenpää jublar efter målgång.
Bildtext Viktor, Hans och Hannes Mäenpää fortsätter också i teamet.
Bild: Yle / Carl-Magnus Långkvist

Långloppsstallet Ski Team Mäenpää har fått en ny huvudsponsor och byter samtidigt namn, meddelar laget i ett pressmeddelande. Samtidigt stallet värvat några tunga namn – Morten Eide Pedersen och Linn Sömskar.

– Vi tror att han kommer att lyfta de finska åkarna till en ny nivå, skriver stallet, som nu bytt namn till Team Nordic Athlete, i sitt pressmeddelande.

Pedersen hör till de starkaste åkarna i Ski Classics-touren och slutade på femte plats i sammandraget säsongen 2019/20. Det blev sammanlagt tre pallplaceringar för norrmannen den gångna säsongen.

Pedersen kommer att axla ansvaret som kapten i laget.

– Det kommer att vara roligt att kunna vara med och forma ett nytt och spännande lag. Det är viktigt för intresset att det finns flera lag som slåss i toppen, säger Pedersen själv.

– Mycket roligt att Linn går med och sätter fullt fokus på långlopp, damsidan behöver fler utmanare om pallplaceringarna. Jag tror verkligen att hon kommer att vara en stark utmanare för de etablerade, tillägger han.

Sömskar sadlar om

Den svenska landslagsmeriterade sprintåkaren Linn Sömskar är nämligen också klar för stallet.

– Ska bli riktigt roligt att ta sig an den här utmaningen och att få mäta sig mot de bästa i världen i långlopp, säger Sömskar.

Linn Sömskar.
Bildtext Linn Sömskar har representerat Sverige på världscupsnivå i flera repriser.
Bild: imago/Scanpix/All Over Press

Kim Mäenpää fortsätter som teamchef för det nya stallet. Mats Mäenpää är servicechef och Espen Traeldal är sportchef. Åkarna som fortsätter från tidigare är Niko Koskela, Viktor Mäenpää, Hans Mäenpää och Hannes Mäenpää.

– Det kommer att vara motiverande och spännande att få in yngre och mycket motiverade skidlöpare som Viktor Mäenpää. Han har höga ambitioner och vill ta sig vidare. Hoppas att jag kan lära honom och de andra killarna något från min träning och min erfarenhet, säger Pedersen och berättar också om sina personliga mål:

– Med det här laget kommer vi att ge Ragde, Koteng, Lager157 en kamp om placeringarna i lagtävlingen. Mitt huvudmål är den gula totaltröjan och seger i Vasan, Marcialonga och Birken.

Det skriver också Kim Mäenpää under.

– Målet för säsongen är att vara med och tävla om championvästen och minst 6–8 pallplaceringar, säger han.