Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Twitter flaggar ytterligare ett av Trumps inlägg – inlägget ''glorifierar våld''

Från 2020
Donald Trump puhuu edessään olevaan mikrofoniin ja osoittaa etusormellaan yleisön suuntaan. Hänellä on tumma puku ja punainen kravatti.
Bildtext Trump kritiserar Twitter för att utöva ''otillbörlig politisk aktivism''.
Bild: Oliver Contreras / Pool / EPA

Ytterligare ett av Trumps inlägg på Twitter får varningsmarkör. Inlägget handlar om protesterna mot polisvåld i Minneapolis, och Twitter flaggar inlägget för glorifierande av våld.

Inlägget har inte raderats utan har försetts med en varningsmarkör som gör att man måste klicka på det för att kunna se det. Inlägget kan inte gillas, eller twittras vidare. Ifall man vill dela det är man tvungen att göra det med en kommentar.

''Inlägget bryter mot Twitters regler om att glorifiera våld. Twitter har ändå beslutat att det kan vara i allmänhetens intresse att inlägget forfarande finns tillgängligt'' står det i varningen.

I inlägget skriver Trump att demonstranterna vanhedrar George Floyds minne och att han talat med guvernören i Minneapolis. Han uppger också att militären står vid guvernörens sida.

– Blir det plundring, blir det skott. Tack! forsätter Trump.

Trump hämnades med exekutiv order

Twitter motiverar sitt beslut att flagga inlägget med att man vill förebygga våld och hindra andra från att bli inspirerade att bli våldsamma.

Dispyten mellan mediejätten och Vita huset har pågått sedan Twitter tidigare i veckan varningsmarkerade Trumps inlägg om poströstning, vilket inte föll i god jord hos presidenten.

Trump kritiserar Twitter för att utöva ''otillbörlig politisk aktivism'' genom att varningsmarkera eller radera inlägg.

Trump undertecknade i går en exekutiv order mot sociala medieplattformar, vilket innebär att till exempel Twitter inte längre åtnjuter rättslig immunitet för sådant som publiceras på plattformen.

Att Trump undertecknat ordern antas inte göra någon praktisk skillnad. Jurister och professorer i juridik som intervjuats av nyhetsbyråer tror inte att ordern kommer att tåla någon juridisk granskning.

Källor: The Guardian, BBC, Reuters

Diskussion om artikeln