Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Det ska vara skilda tvättställ för händer och små barnrumpor - Lövkulla gruppfamiljedaghem i Karis hotas av stängning

Från 2020
Litet barn får baken tvättad i tvättställ.
Bildtext Händer och barnrumpor får inte tvättas i samma tvättställ på daghem.

Gruppfamiljedaghemmet i Lövkulla i Karis hotas av stängning i sommar. Det saknas städskrubb och tvättställ för rumptvätt.

Raseborgs stad har trots flera påstötar från hälsomyndigheter inte fixat ett skilt tvättställ för barnens rumptvätt och ett för städredskap och städmaterial.

Det är Sydspetsens miljöhälsonämnd som skrider till de här tvångsåtgärderna, det vill säga stänger Lövkulla familjedaghem om staden inte installerar fler handfat. Staden har tid på sig till slutet av juli.

Dessutom ska det finnas en städskrubb där man förvarar städredskap och städmaterial. En sådan finns inte idag.

Ingen ny brist, men inget har gjorts

De sanitära olägenheterna har påpekats sedan 2013, men vid senaste besök i fjol kunde hälsoinspektören konstatera att Raseborgs stad fortfarande inte har åtgärdat bristerna.

Staden har i sitt genmäle skrivit att verksamheten i Lövkulla måste få fortsätta fram till nästa år (2021) eftersom antalet dagvårdsplatser annars inte räcker till i Karis och Pojo.

Bildningsnämnden har reserverat 5 000 euro för tvättställ och städskrubb.

Daghemmet flyttar ändå snart - eller?

Samtidigt vill bildningsnämnden ännu utreda om det är möjligt att åtgärda bristerna i samarbete med fastighetsförvaltningen och hyresvärden.

Staden äger nämligen inte fastigheten vid Strömkarlsgränd i Lövkulla och verksamheten i den lokalen ska upphöra om drygt ett år, i slutet av juli 2021.

Utrymmesförvaltningens fastighetschef har ansett att det är oskäligt att för den här korta tiden göra så stora reparations- och omändringsarbeten.

Ur genmälet framkommer det ändå inte att det är helt uteslutet att Raseborgs stad fortsätter med verksamheten i Lövkulla också efter sommaren 2021.

Det har också tidigare fattats beslut om stängning av gruppfamiljedaghemmet.

Avsaknaden av sakenliga tvätt- och städlokaler kan orsaka spridning av smittsamma sjukdomar, konstaterar Sydpetsens miljöhälsonämnd.