Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksdagen klubbade igenom lagen om att öppna restaurangerna – från och med måndagen får finländarna sitta på uteserveringar

Från 2020
Krista Kiuru har taltur i riksdagen.
Bildtext Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru representerade regeringen under riksdagens plenum
Bild: Lehtikuva

Riksdagen godkände i dag lagen om att luckra upp restriktionerna för restaurangerna - en lagändring som regeringen formulerat med snabb tidtabell.

Under fredagsförmiddagens plenum beslöt riksdagen att godkänna en temporär lagändring om smittsamma sjukdomar, vilket i praktiken innebär att det från och med nästa vecka är möjligt att äta inne på restauranger och vistas på uteserveringar.

Presidenten kommer att stadsfästa lagen senare under fredagseftermiddagen.

Restaurangerna får slå upp dörrarna i början av juni med begränsade öppethållningstider. De får servera alkohol fram till klockan 22 och ska senast stänga klockan 23.

Kundplatserna bör halveras och restaurangerna måste se till att det är tillräckligt stort avstånd mellan kunderna.

Enligt förslaget är lagen i kraft fram till slutet av oktober.

"Jag hoppas att vi inte kommer att ångra oss senare"

Lagförslaget väckte flitig debatt bland ledamöterna.

Under plenum varnade familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) för de risker som uppluckringarna medför.

- När de vuxna nu träffar sina vänner på så kallad neutral mark, till exempel under en middag på restaurang, så kommer det att innebära att de som tidigare undvikit sociala kontakter träffas på restaurang under de kommande veckorna.

- Jag hoppas att vi inte senare kommer att ångra oss för att vi inte var försiktiga. Frågan om restaurangernas kapacitet är inget att leka med, konstaterade Kiuru.

Samlingspartiet har förslagit att restaurangerna kunde få 75 procent av sina kundplatser i användning, i stället för bara 50 procent. Det här väckte kritik både bland socialdemokrater, sannfinländare och kristdemokrater.

- Då kan vi lika gärna tillåta en kapacitet på 100 procent, kommenterade riksdagsledamot Sheikki Laakso (SF).

Lagen problematisk ur grundlagens synvikel

Tidigare i veckan mötte lagförslaget på patrull då grundlagsutskottet krävde att förslaget korrigeras på flera punkter.

En av de största problemen var att lagen gäller så långt in i framtiden, vilket inte går ihop med grundlagen. Till exempel har de ändringar som införts med stöd av beredskapslagen endast gällt i en eller en och en halv månad.

Enligt grundlagsutskottet måste regeringen också följa med hur väl kriterierna för att begränsa restaurangverksamheten uppfylls. Om spridningen av coronaviruset fortsätter att avta finns det nödvändigtvis inte längre tillräckliga grunder att upprätthålla restriktioner för restaurangernas del.

Den snabba tidtabellen får kritik

Också lagberedningens snabba tidtabell har fått kritik. Regeringen gav sitt förslag den 19 maj, och lagen ska träda i kraft redan 1. juni.

Enligt grundlagsutskottet är också det här mycket problematiskt.

- Regeringen har redan länge känt till att de nuvarande restriktionerna slutar gälla i slutet av maj. Därför kunde man ha gett det aktuella förslaget i god tid, har grundlagsutskottet konstaterat.

Utgående från kritiken gjorde social- och hälsovårdsutskottet i tisdags ändringar i sitt betänkande gällande lagen, och riksdagen har redan tidigare godkänt lagens innehåll i en första förhandling.

Källa: Riksdagen, STT

Diskussion om artikeln