Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Inga kyssar eller slagsmål? Film- och tv-inspelningar kör igen igång i de nordiska länderna

Från 2020
Uppdaterad 30.05.2020 09:43.
Huvudpersonerna i serien Exit står utomhus, uppklädda och med drinkar i handen och tittar in i kameran.
Bildtext Den omtalade serien Exit får nu en andra säsong. Här de fyra huvudpersonerna Henrik (Tobias Santelmann), Jeppe (Jon Øigarden), Adam (Simon J Berger), William (Pål Sverre Valheim Hagen).
Bild: Fremantle / NRK

Reglerna är lite olika då film- och tv-inspelningar återupptas i Norden men alla sätter hälsan först.

Då coronapandemin i mitten av mars nådde Norden avbröts så gott som alla film- och tv-inspelningar. I Sverige kunde en del inspelningar fortsätta och på Island fortsatte man med en storproduktion efter ett kort uppehåll.

Nu börjar inspelningar i alla nordiska länder igen men pandemin innebär vissa utmaningar.

Filminspelning under coronpandemin. Skådespelaren Thomas Hanzon blir sminkad och får håret klippt av sminkösen Therese Sandersson.
Bildtext Full skyddsutrustning då Therese Sandersson klipper och sminkar skådespelaren Thomas Hanzon under inspelningen av thrillern Red Dot.
Bild: Thomas Hanzon

Det gäller att hålla avstånd, att inte ha för stora grupper, att fundera på allt från hur man arrangerar transporter till och från inspelningsplatser till catering, decinficering av utrustning, smink och vilka scener man överhuvudtaget kan spela in.

- De inspelningar vi planerar till slutet av sommaren blir lite annorlunda, vi har delat in alla i mindre arbetsgrupper och ser till att det finns en som ansvarar för säkerheten i varje grupp, säger Misha Jaari på Bufo film.

De här grupperna kommer sedan att jobba i olika repriser, en första grupp som förbereder och bygger upp inspelningsplatsen, en grupp som spelar in och en tredje grupp som nedmonterar inspelningsplatsen.

-Det betyder högre kostnader, medger Jaari, men samtidigt betyder det också mer effektivitet. Det är katastrofalt om vi måste avbryta en inspelning för att folk blir sjuka.

Coronavakt med hökögon

I Norge har man precis börjat med inspelningen av säsong två av den omtalade tv-serien Exit.

Producenten Petter Testman-Koch berättar att man anställt en så kallad “smittevernsleder”, en person vars uppgift är att redan innan inspelningen börjar gå igenom alla säkerhetsföreskrifter och som sedan finns på plats för att med hökögon kolla att alla följer reglerna.

Tim King som är vice vd på SF Studios berättar att de också i Sverige anställt en person de kallar för en coronavakt. En person som ser till att alla kommer ihåg de regler som finns och följer dem.

På Island där regissören Baltasar Kormákur spelar in serien Katla har man delat in produktionsteamet och studion i olika färgkategorier så att alla skall veta var man kan röra sig och med vem, avslöjar Kormákur i en intervju för nättidningen Deadline.

Inga kyssar eller slagsmål?

Hur förverkligar man en film eller tv-inspelning då de flesta länder nu uppmanar att undvika fysisk kontakt?

Tv-serien Exit handlar om fyra superrika män som lever dubbelliv och får kicks av pengar, droger och sex. Så hur påverkar den här regeln inspelningen?

- Kyssande är egentligen inget som männen i Exit sysslar med, säger Testman-Koch och skrattar. För männen i Exit är inte precis några romantiker.

Man står mitt under en fest i kalsongerna och skall slå en golfboll ur munnen på en kvinna.
Bildtext Jeppe (Jon Øigarden) i full fart i säsong ett av Exit.
Bild: Fremantle / NRK

- Vi har valt att skjuta på vissa scener och tänker att vi kan spela in dem till sist då läget förhoppningsvis tillåter intima scener, avslöjar Testman-Koch. Och så har vi funderat på att eventuellt använda dockor i vissa scener.

Att vänta med att spela in intima eller fysiska scener är något som de flesta producenter medger att de tänkt på. Man hoppas helt enkelt att coronaläget ser annorlunda ut i slutet av sommaren eller på hösten.

Tim King på SF Studios säger ändå att om alla är överens om att en viss scen behövs för handlingen då spelar man in den.

- Men det kräver att skådespelarna är okej med det och att vi försöker minimera kontakt och arbeta effektivt. Att helt enkelt försöka undvika att ta alltför många tagningar av den scenen, säger King.

Film är bra på att fejka

Producenten Nina Launio på Dionysos film har precis fortsatt inspelningen av regissören och manusförfattaren Johanna Vuoksenmaas 70 on vain numero, en filminspelning de fick avbryta i våras.

Hon berättar att de nu gått igenom manuset en gång till för att se ifall man verkligen behöver visa kärlek med en kyss eller om man kan förverkliga det på något annat sätt.

- Vi kan visa kärlek och ömhet på så många olika sätt, påminner Launio, och med olika kameravinklar kan vi också få det att se ut som mer intimt än det kanske faktiskt är.

I en filmstudio håller man på och gör en effekt där en bil snurrar runt i luften.
Bildtext Här jobbar filmteamet i "70 on vain numero" men en specialeffekt där man filmar in en bil som snurrar runt i samband med en krock.
Bild: Dionysos Film / Ilona Vehmas

Tim King på SF Studios påpekar också att man i filmvärlden alltid varit bra på att fejka.

- Vi kan låtsas att vi är i Helsingfors när vi egentligen är i Tjeckien, det är en låtsasvärld vi skapar i film. Och vi kan använda CGI, digitala effekter, så att det ser ut som om det är en massa människor på plats när det egentligen bara finns två huvudskådespelare.

Även om många redan spekulerar om hurdana filmer och serier vi kommer att få efter coronapandemin är det ingen av producenterna som säger att de skrivit om eller ändrat i manuset och handlingen på grund av pandemin.

Corona har skapat en gemenskap bland producenter, vi är inte konkurrenter.

― Tim King

Brist på arbetskraft?

Redan innan coronapandemin fanns det ett stort behov av arbetskraft inom film- och tv-branschen, speciellt då man nu gör allt mer tv-serier.

När nu många inspelningar haft paus och kör igång nästan samtidigt finns det en påtaglig oro över att arbetskraften kanske inte skall räcka till.

Därför talar alla producenter om samarbete.

- Vi producenter har talat om att hjälpa varandra och informera om våra produktioner och tidtabeller, säger Nina Launio. Det gynnar ingen om vi börjar bråka och om någon blir lämnad på strand.

- Corona har skapat en gemenskap bland producenter, säger Tim King, vi är inte konkurrenter, för vi har alla ett intresse av att det finns ett starkt lokalt innehåll och att vi måste jobba tillsammans om vi ska komma ur krisen.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln