Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Drömmen är att löpa på 12,5 sekunder" – Annimari Korte har spikat målet för säsongen och siktar på nya rekordtider i slutet av sommaren

Från 2020
Annimari Korte byter om efter ett häcklopp 2019.
Bildtext Häcklöparen Annimari Korte vill slå sitt finländska rekord.
Bild: Tomi Natri / All Over Press

När Annimari Korte fick höra att EM i friidrott ställts in slängde hon sig på telefonen och fixade ett tidigare flyg hem från träningslägret i USA. Det var en sak när OS sköts fram, men att EM ställs in – det blev bara för mycket, säger hon till Yle Sporten.

Som en komet dundrade Annimari Korte in bland de hetaste finländska friidrottsnamnen förra sommaren. Hon fullbordade sin otroliga comeback efter åratal av hälsobekymmer med att löpa finländskt rekord 12,72 på 100 meter häck.

Mycket har hunnit hända sedan dess.

I slutet av februari åkte Annimari Korte på träningsläger till USA, som sedan kom att präglas av coronapandemin. Hon fick bland annat byta campus mitt under lägret och hon tvingades stiga upp i svinottan för att kunna träna innan utegångsförbudet trädde ikraft.

Korte bestämde sig ändå för att stanna lägret ut, men så kom beskedet om att EM ställs in. Inte flyttas fram, utan ställs in. Det beskedet fick luften att gå ur henne.

Följande morgon bokade hon om sina flygbiljetter, hyrde en bil och körde till flygplatsen. Väl hemma hos föräldrarna i Kyrkslätt satt hon två veckor i karantän och funderade på när hon skulle kunna tömma lägenheten i Valencia. Den planerade flytten från Spanien hade fått en coronatwist.

– Visst har det varit en ganska stressig månad. Jag har bara sovit några timmar per natt, säger Annimari Korte och brister ut i skratt.

Samtidigt har hon köpt sin första egna lägenhet i Helsingfors, bara ett stenkast från Djurgårdens sportplan.

Tänker du stanna i Finland nu?

– Visst tänker jag åka på läger så ofta som möjligt, men det känns härligt att ha ett eget krypin, som är mitt och dit jag alltid kan återvända.

Spansk-finlandssvensk tränarduo

Korte, som tidvis har dragits med en baklårsskada, påpekar hur viktig värmen är för en sprinter som henne. Därför trivdes hon så bra i Spanien, där hon tränades av Rafael Blanquer.

– Nu har jag löpt i +10 grader utan problem, men i fjol då baklåret trilskades gjorde det ont att löpa i kylan. Men nu går det hur bra som helst.

Blanquer, som är bosatt i Valencia, ansvarar för tillfället för träningsupplägget i samarbete med Finlands landslagstränare Mikael Ylöstalo. Blanquer gör upp träningsprogrammet som Ylöstalo har rätt att justera.

– Rafa skickar programmet, men det är Micke som ser mig träna, hur jag mår och vad jag kan göra, och vi diskuterar och gör förändringar enligt behov, berättar Korte.

Annimari Korte pratar med tränaren Rafael Blanquer.
Bildtext Annimari Korte tränas fortfarande av spanjoren Rafael Balquer.
Bild: Yle/Anki Karhu

Korte börjar skratta när hon får frågan hur kommunikationen fungerar mellan tränarna, den ena på distans och den andra på plats.

– Nå, Rafa talar ju ingen engelska och Micke ingen spanska – så de kommunicerar inte alls. Men det har ändå fungerat bra och jag är jättenöjd.

Ett av de hetaste namnen i Lahtis

Korte, som redan klarat OS-gränsen på paradsträckan 100 meter häck med rekordnoteringen 12,72, har inte gjort några större förändringar i träningsprogrammet inför säsongen. Formtoppen är tajmad till slutet av sommaren och målsättningen är att underskrida det egna rekordet.

– Vi har tränat med sikte på att jag inleder tävlingssäsongen i juli, då vi inte visste när eller om det alls blir några tävlingar i sommar.

I fjol hade Korte först som mål att löpa under 13 sekunder och när det var avklarat ville hon putsa det finländska rekordet och fixa OS-gränsen.

I år ställer hon målet högt. Drömtiden är 12,50.

– Jag vet att 12,5 är ett realistiskt mål om allting lyckas. I fjol löpte jag 12,7 trots att tre månader av träningssäsongen förstördes av en bristning i baklåret.

När hon nu ändå ställer sig på startstrecket i Lahtis på söndag är det främst för att bjuda fansen på en upplevelse. Enligt Korte är loppet mer en träningstävling. Tiden och placeringen har ingen betydelse.

– Jag är knappast i toppform ännu, men fansen har väntat och människorna behöver upplevelser och hopp om att det nog tävlas i sommar trots allt.

Oskari Mörö i startblocken FM 2016.
Bildtext Oskari Mörö inleder tävlingssäsongen med att löpa 200 meter häck.
Bild: All Over Press / Ville Honkonen

I Lahtis tävlar man i åtta grenar: damernas höjd och spjut, damernas 100 meter och 100 meter häck, damernas 600 meter, herrarnas 800 meter och 3 000 meter, samt den ovanliga grenen 200 meter häck för herrar. Där kommer häcksprintern Elmo Lakka att möta Oskari Mörö vars paradsträcka är 400 meter häck.

Övriga idrottare att hålla ögonen på är Topi Raitanen på 3 000 meter och Jenni Kangas i spjut.

Tävlingarna sänds direkt på Yle Arenan med start klockan 17.35 och kommenteras på svenska av Janne Isaksson. Ett sammandrag av tävlingarna sänds i TV2 klockan 19.15.

Diskussion om artikeln