Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sjukhusen lättar stegvis på restriktioner för födslar

Från 2020
Uppdaterad 29.05.2020 15:21.
En kvinna med barnvagn utanför en byggnad. På bilden Kvinnokliniken i Helsingfors
Bildtext 70 procent av alla coronavirusfall i Finland har konstaterats på HUS område.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Både Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt och Birkalands sjukvårdsdistrikt lättar på coronarestriktioner för stödpersoner för föderskor.

HUS lättar stegvis på begränsningarna för stödpersoner. Från och med den första juni är det tillåtet för stödpersoner att bo på familjehotell tillsammans med föderskan och babyn.

Familjehotellet finns i Scandics hotell i Mejlans och är inte en del av sjukhuset, därför anser man på HUS att det är tryggast att börja lätta på restriktionerna just där.

-Tyvärr har vi ännu inte möjlighet att släppa in stödpersoner till förlossningsavdelningarna, trots att många andra sjukvårdsdistrikt tillåter det här från och med juni, säger Seppo Heinonen som är verksamhetschef för kvinnosjukdomar och förlossningar vid HUS.

Enligt honom är det bra att minnas att 70 procent av alla coronavirusfall konstaterats på HUS område.

- Epidemin är inte ännu över, säger Heinonen.

Han säger att HUS följer upp epidemiläget dagligen och att HUS mål är att kunna häva alla restriktioner då det är säkert för såväl föderskor och nyfödda som personalen.

En person håller ett par babysockor i sin hand.
Bild: Petra Ristola / Yle

I Birkaland får stödperson vara med under kejsarsnitt

Också vid Tammerfors universitetssjukhus lättar man på restriktionerna från och med den första juni.

Då får en stödperson igen delta i både själva förlossningen och eftervården ifall familjen är bosatt inom Birkalands sjukvårdsdistrikt eller familjen har skickats till sjukhuset på grund av medicinska orsaker.

Stödpersonen får alltså närvara på förlossningsavdelningarna samt i patienthotellet. Hen får även komma in i operationssalen då kejsarsnitt utförs.

Det förutsätts fortfarande att stödpersoner är symptomfria och inte har återvänt från en resa under de senaste två veckorna.

Dessutom följer man fortfarande strängare säkerhetsinstruktioner än normalt.

Också Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt och Norra Österbottens sjukvårdsdistrikt börjar lätta på restriktionerna samtidigt.

Från och med början av april har det varit förbjudet för föderskans partner eller annan stödperson att närvara under de sjukhusbesök som föregår förlossningen, och hen får inte heller besöka avdelningarna för att hälsa på barnet efter att barnet fötts.

Diskussion om artikeln