Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Antalet uppdrag i vår till sjöss och i skärgården har varit det högsta på tio år - sommaren förväntas bli livlig

Från 2020
Uppdaterad 29.05.2020 14:05.
Sjöbevakningens båt
Bildtext Undvik onödiga resor i sommar, uppmanar sjöbevakningsväsendet. Speciellt till sjöss.
Bild: Yle/Christopher Marins

Kommer början av sommaren bli den livligaste någonsin för sjöbevakningen? Det frågar sig Västra Finlands sjöbevakningssektion i ett pressmeddelande.

Antalet uppdrag till havs och i skärgården är enligt sjöbevakningen på den högsta nivån jämfört med de senaste tio åren.

Sjöbevakningen uppskattar också att uppdragen kommer att förbli stora även i fortsättningen, eftersom trafiken i skärgården varit livligare i vår än vanligt.

Rådande situation utmanande för gräns- och sjöbevakningen

På grund av corona har också sjö- och gränsbevakningen haft fullt upp, utöver räddningsuppdrag av olika slag.

De har i elva veckor varit sysselsatta med att varje dag besvara medborgarnas frågor om olika gränsfrågor, vilket varit utmanande.

- Under de mest brådskande dagarna har vi svarat på hundratals samtal och e-postmeddelanden, på tre språk, säger man från sjöbevakningen.

Om man undrar över något kan man också hitta information på deras webbsidor, såsom om man planerar en resa över gränsen.

Nagu gästhamn.
Bildtext Genom att vara försiktig och inte göra onödiga resor till sjöss hjälper man sjöbevakningen, som förväntar sig den livligaste sommaren på länge.
Bild: Lotta Sundström / Yle

Gränsövergångsställena har också tidvis varit överbelastade. Gränstrafiken är fortfarande 90 procent mindre än normalt, vilket glädjer gränsbevakningen.

- De flesta människor förhåller sig förståeligt till rekommendationerna om att onödiga resor ska undvikas på grund av coronasituationen, säger man från gränsbevakningen.

Som det ser ut nu fortsätter begränsningarna i gränskontrollen fram till den 14 juni.

"Undvik onödiga resor i sommar"

Från sjöbevakningens sida önskar man medborgarna en lugn sommar och hoppas att människor ännu undviker onödiga resor.

- Ni kan fortfarande hjälpa oss i vårt arbete genom att undvika onödiga resor och ännu bättre ta hand om er säkerhet till havs. Våra enheter har en större arbetsbörda än normalt och det kan ta längre tid att få hjälp i den rådande situationen, även om vi försöker vara på plats så snabbt som möjligt.

Rubriken ändrad klockan 14.05.

Diskussion om artikeln