Hoppa till huvudinnehåll

Egenland

På väg på resa med familjen? Mer än 20 udda resmål i Finland som passar för barnfamiljer

Från 2020
Uppdaterad 23.06.2021 14:27.
Nellie Wallden koskettaa suurta, puusta tehtyä taideteosta, jossa on liikkuvia siipimäisiä ulokkeita.
Bildtext Barfotastigen i Korpo är en konststig i skärgårdsnaturen.
Bild: Yle / Kaisa Kumpula

Är det här sommaren då det finns tid att turista i hemlandet? De här resmålen är familjevänliga. Publiken har tipsat reseguiden Egenland om resmål som passar barnfamiljer. Här är de listade från norr till söder. Se videorna!

1. Oranki Art – den vilda konstskogen i Lappland

“Är det här ett konstverk eller ett staket som rasat omkull?” Det är en tanke som lätt korsar huvudet i miljökonstutställningen Oranki Art mitt i skogen i Pello, nära svenska gränsen.

I Oranki Art finns över 80 konstverk som skapats här under årens lopp, och som fått stanna kvar för att formas av naturen.

Oranki Art lämpar sig för hela familjen. Det är inte alltid tydligt vad som är ett konstverk och vad som inte är det, och det kan man klura på under vandringen genom skogen.

Verken är också humoristiska och insiktsfulla, som myrorna av kottar som klättrar upp för trädstammen.

Oranki Art tog konst till skogen - Spela upp på Arenan

2. Farm Escape – escape room-spel bland kaniner och höns i Torneå

På den här gården kan man spela äventyrsspel med hela familjen. Alla kan hjälpas åt att hitta ut ur ladugården, samtidigt som hönsen kacklar, lammen bräker och kaninerna skuttar runt fötterna.

Escape room-spelet spelas på djurens villkor:

– Eftersom vi har de här skådespelarna i rummet, ska ni inte springa så ni snubblar på dem. Eller halkar, för de bajsar omkring precis hela tiden, dirigerar Farm Escapes grundare Liisa Koivisto.

På Farm Escape kan familjer uppleva landsbygd och vara med djur på ett roligt sätt.

Då människor inte nödvändigtvis längre har mor- eller farföräldrar ute på landet, och ändå vill tillbringa en stund på landsbygden, kan det här vara en lättillgänglig grej, konstaterar Koivisto.

Flyktspel på farm i Torneå - Spela upp på Arenan

3. Martinniemi kulturstig – träskallar och historia i Haukipudas

På Martinniemi kulturstig kan man njuta av en fantasifull promenad mitt i naturen. Naturstigens specialitet är träskallarna, “pölkkypäät”, små simpla skulpturer i trä som är placerade i närheten av stigen. Mannen bakom träskallarna är musikern Jyrki Mäki.

De tittar fram bakom buskage, hänger på trädgrenar och visar tungan. Varje år dyker det upp någon ny träskalle.

Till en början hade Mäki som idé att folk kunde hämta egna träskallar till naturstigen, men än så länge är alla trägubbar tillverkade av konstnären själv.

Träskallarnas stig i Martinniemi - Spela upp på Arenan

4. Soiva metsä, den sjungande skogen – spela pentele eller trumma på en tynnyrihärkä i Suomussalmi

I Den sjungande skogen kan man spela på unika instrument mitt i naturen. Ett av instrumenten som väntar på små musiker är en pentele, som är världens största kantele.

Andra instrument som finns placerade längs naturstigen är linnupers, oksetti, paalutribula, tynnyrihäkä och humatoteemi: instrumenten har originella, lustiga, finskspråkiga namn.

Naturen i sig gör Den sjungande skogen till ett imponerande resmål, och en promenad längs Kaunisniemiåsen går att kombinera med musikaliska stunder.

Soiva metsä, Suomussalmi - Spela upp på Arenan

5. Ön Ärjänsaari – otroliga sandstränder, spännande historier och sommarlamm i Ule träsk

Ön Ärjäsaari lämpar sig fint som utflyktsmål för hela familjen. På ön finns ett sommarkafé, och lokala företagare sköter båttransporter på beställning.

En promenad runt hela ön är cirka 10 kilometer lång. Längs stigen får man uppleva de enastående, branta sandbankarna, orörd natur och vyerna över Finlands största insjöfjärd, som förlänat Ule träsk benämningen Kajanalands hav.

Ärjä är en helt unik plats och naturen är beskyddad. Under tidens lopp kommer vågorna att äta på sanden som ön består av, och om tretusen år kommer Ärjä knappast att finnas längre.

Den försvinnande paradisön Ärjä - Spela upp på Arenan

6. Det arktiska museet Nanoq – i isbjörnens fotstpår i Jakobstad

En enorm isbjörn står på bakbenen och hälsar museibesökarna välkomna. Här börjar expeditionen till de arktiska områdena!

I Nanoq får man en heltäckande bild av Grönland, liksom andra kulturer på det arktiska området, samt polarfärderna dit. Museet som fått sitt namn av isbjörnen presenterar både arktiska fångstredskap, instrument, kläder, fotografier och kartor.

På museiområdet finns 25 byggnader, som en torvkoja byggd enligt grönländsk modell, samt en guldvaskarkoja man kunnat finna i Lappland. I en del hus kan man övernatta om man bokar på förhand.

Arktiska äventyr i Jakobstad - Spela upp på Arenan

7. Vattentornet i Vasa – jugendskönheten med en klättervägg inom sig

Österbotten är platt, men mitt i Vasa reser sig Finlands äldsta fungerande vattentorn. Tornet är 49 meter högt, och inuti gömmer sig dessutom en klättervägg på 20 meter.

Klätterväggen är den näst högsta i Finland, och vem som helst får prova på väggklättring under öppna klätterkvällar. Hela familjen kan prova på och utmana och överträffa sig själva.

Klättringsutmaning på plattlandet - Spela upp på Arenan

8. Den botaniska trädgården Botania – fantastiska fjärilar och den svärande kakaduan Juuso

–Terve!, kraxar kakaduan Juuso. Oftast är han artig, men ibland kan hans näbb släppa ur sig en och annan svordom. Juuso kunde svära redan då han kom till Botania för över 20 år sedan, så personalen tar inte ansvar för hans språkbruk.

Juuso bor i Botania i Joensuu, som är världens nordligaste tropiska fjärilsträsgård. Här kan man känna på tropisk värme, beundra fladdrande fjärilar och bekanta sig med andra tropiska djur än Juuso.

Botania består av två växthus och en trädgård på tre hektar. I växthusen presenteras växter och fjärilar från olika växtzoner och världsdelar. Ute i parken hittar man bland annat en sinnesträdgård och en trädgård för barn.

Fjärilsträdgården Botania, Joensuu - Spela upp på Arenan

9. Museet för mekanisk musik – det galnaste museet du upplevt?

I Varkaus finns det här museet där du får uppleva en guidning helt utan like. Rundturerna på museet för mekanisk musik är energiska blandningar av stand up-komedi, cirkus och konsert.

Museet presenterar apparater för mekanisk musik som spelar allt från Mozart till Lady Gaga. De minsta instrumenten får plats i fickan. Det största, som heter Goliath och ska spelas av 75 personer, väger 5000 kilo och är fem meter högt.

Museet flyttade från Tyskland till Finland är 1981 och har under årens lopp vuxit från hobby till Nordens största museum för mekanisk musik.

Museet för mekanisk musik, Varkaus - Spela upp på Arenan

10. Galleria Gottorp – lurig gårdsidyll och häxmuseum

Galleri Gottorp i Kristinestad fick sin början i Stina Engvalls lilla konstutställning i en gammal ladugård sommaren 1991.

Under ett kvartssekel har gården förvandlats till en färggrann helhet med historia och kul för hela familjen.

Äldre barn och unga kan bekanta sig med den permanenta utställningen om häxförföljelserna och livet i Kristinestad på 1700-talet. Yngre barn leker på lekplatsen med Alice i Underlandet-tema.

Kristinestads gränder och häxjakter - Spela upp på Arenan

"Räfsö, eller Räpsöö som lokalinvånarna säger, är en underlig och intressant kombination av gammalt och nytt, björneborgare som kollar snett under lugg och evigt unga med hippiementalitet, en stadslik trähusidyll och vildvuxen skärgårdsnatur, gassande varma vindstilla dagar och bitande kalla vinterstormar

Publiktips / Egenland

11. Alpos savann – förtjusande skrotdjur i Nummijärvi by

I Nummijärvi by i Kauhajoki finns en rolig och exotisk konstnärsgård, Alpos savann. På sin potatisåker har ITE-konstnären Alpo Koivumäki skapat en stor samling färggranna djur.

Noshörningarna betar i gräset, tjuren ska precis till att anfalla. Örnen breder ut sina vingar och älgen ståtar med sina horn.

Djuren är gjorda av skrotmetall, trä, gummi och plast, och barn brukar gilla dem. Bland djuren finns det några arter som redan är utdöda. Varför utrotas en del djur? Se där en funderare både för vuxna och barn.

Alpo har en savann i Nummijärvi - Spela upp på Arenan

12. Räfsö – egensinnig trähusidyll i Björneborg

Räfsö är känt som björneborgarnas sommarparadis. En sommardag kan gott firas med ett dopp i havet på simstranden, eller genom att undersöka klipporna som är fulla av meddelanden som sjömän hackat i stenarna.

Det som på 1800-talet var en aktiv handelshamn har lugnat ner sig till en idyllisk trähusstadsdel som kombinerar gammalt och nytt.

Märkliga människor i Räfsö - Spela upp på Arenan

13. Ikuri Arcade – en familjevänlig flipperhall i Tammerfors

Flipper är ett bekant spel för dagens föräldrar, men för mobilspelsgenerationens barn kan det vara en helt ny upplevelse att spela flipper. Ikuri Arcade ordnar spelkvällar också för hela familjen, så alla kan testa på att skjuta silverkulor.

Spelhallen grundades år 2012 då Janne Toukkari och Jussi Kahola inte längre fick plats för sina flipperspel i sina respektive hem. Till en början hade de 15 spel, men nu har de mer än 30 flipperspel och några andra retrospel i Ikuri Arcade.

– Hit kan man komma för att få sin första kontakt med flipperspel, eller för att återuppleva gamla minnen, säger Kahola.
la.

Halvhemlig flipperhall i Tammerfors - Spela upp på Arenan

14. Häggs museum för konservatorskonst – uppstoppade djur i Asikkala

I det höga och ljusa stockhuset stank det för länge sedan av kemikalier, lösningsmedel, syra och djurkadaver. Det skulle antagligen inte alls vara godkänt som lekplats för barn i dag.

Men Sakari Hägg lekte här som barn och följde med hur man stoppade upp djur och levererade dem till tusentals skolor i Finland.

Idag fungerar ett musem för konservatorskonst i byggnaden. Här kan man beundra djur som familjen Hägg konserverat, och bekanta sig med hur det går till. Det var alltså härifrån som de allra flesta uppstoppade fåglar och djur kom till de finländska skolorna, och än idag ser man av dem i vitrinskåp och på hyllor i biologisalar och klassrum.

Häggs museum för konservatorskonst, Asikkala - Spela upp på Arenan

15. Leksaksaffären i Heinola – sällsynta Barbie-dockor och He Man-gubbar

Den här leksaksaffären säljer inte bara säsongens nyheter, för bland hyllorna gömmer sig också äldre skatter, som Barbie-dockor, Star Wars-figurer och He Man-gubbar ända från 1980-talet. Här kan föräldrar visa sina barndomsfavoriter för ungarna.

Ägaren Terho Endén blev leksaksaffärsägare för cirka 35 år sedan. Han har inget emot att en del leksaker stannar i hyllorna en längre tid:

– Vi har alltid hittat en köpare till dem, vi har inga grejer på lager där uppe på vinden.

Den personliga leksaksaffären i Heinola - Spela upp på Arenan

16. Napiala Gamla Skola – en tidsresa till en skoldag på 1950-talet

Skoldagen börjar med psalmsång. Man får inte babbla, och i pulpeten sitter man rak i ryggen. Vill man säga något får man markera genom att placera armbågen på pulpeten och räcka upp handen i 90 graders vinkel.

Lärarinnan är chef - fast i den här skolan är hon inte lika sträng som förr. I Napiala gamla skola i Tervakoski får man nämligen uppleva en skoldag så som den var på 1950-talet.

Från slutet av 1800-talet till år 1972 fungerade här en folkskola, men nu är det ett museum där man får bläddra i gamla böcker, sjunga bortglömda sånger, skriva med krita på griffeltavla och hoppa rep på rasten.

Napiala gamla skola i Janakkala - Spela upp på Arenan

17. Art Teatro – cirkusmagi i Gustavs

Den här cirkusen må vara liten, men den har ett stort hus. I närheten av centrum står ett praktfullt stockslott, och inne i det, Pauliina Räsänens och Slava Volkovs cirkusstudio.

I flera år turnerade paret runt världens storstäder med den världsberömda cirkusen Cirque du Soleil. Nu är deras egen cirkus, Art Teatro i Gustavs, Åbolands skärgård, ett populärt ställe för resenärer och cirkusutövare.

Art Teatro ger föreställningar som passar hela familjen, och i juli ordnas här en cirkusfestival, Saariston sirkusfestivaali (Skärgårdens cirkusfestival). De har också en cirkusskola som är öppen för alla.

ArtTeatro, Gustavs - Spela upp på Arenan

18. Katarina sjöpark – från oljehamn till oas i Kotka

På sommaren förvandlas parkerna till vardagsrum. Katarina sjöpark i Kotka är en magnifik folkpark där stadsbor i alla åldrar trivs.

I sjöparken får man gå i en parklabyrint, springa mellan fyrar i miniatyr, åka skateboard i skateparken, klättra, undersöka ruiner, vandra längs klipporna och uppleva olika väderleksfenomen.

– En vacker sommardag är det här en fantastisk plats. Men minst lika fint är det då det stormar hårt och vinden tar i ända från grannkusten, då påminns människan igen om sin litenhet och om naturens kraft, säger stadsträdgårdsmästare Heikki Laaksonen.

Katarina sjöpark, Kotka - Spela upp på Arenan

19. Luolavuori-grottan i Åbo – grottäventyr i närheten av centrum

Bara ett par kilometer från centrala Åbo hittas ett äventyr. För länge sedan var grottan i Luolavuori gömställe för rövare och rymlingar, men nu kan man syssla med grottkrypning och geocaching.

Det lönar sig att förbereda sig väl för en grottutfärd: ta med varma kläder, hjälm och pannlampa. Knäskydd kan också vara bra att ha. Och barnen ska helst bekanta sig med grottan i sällskap av en vuxen.

Tiden försvinner i Luolavuori - Spela upp på Arenan

20. Myr York – betongen lyser i regnbågens färger i Myrbacka

Är gatukonst er familjs grej? Här är ett prima tips: Myrbacka i Vanda, eller Myr York, centrum för gatukonst i Finland.

Allt från tågstation, museum, höghusgavlar och gångtunnlar är täckta av gatukonst i Myrbacka. I närheten av stationen ligger en 120 meter lång graffitivägg som vem som helst får måla på.

Dessutom är Vanda stadsmuseun, Artsi, Finlands första museum som fokuserar på gatu- och graffitikonst.

Gatukonsten i Myr York, Vanda - Spela upp på Arenan

21. Barfotastigen – konst i skärgårdsnaturen

En jättekotte som man kan krypa in i, med träskivor som flaxar i vinden. En sten som inte är en sten, trätrumpeten och många andra miljökonstverk finns att uppleva på Barfotastigen, som grundades av konstnärer i Korpo.

Idén är att kvalitetskonst ska gå att uppleva också utanför städernas kulturcenter. Stigen är ett par kilometer lång, så den lämpar sig även för de minsta familjemedlemmarna.

Barfota på konststig i Korpo - Spela upp på Arenan

22. Dalsbruk och September Open – riddare och brukshistoria

Hästarna far fram i full galopp med riddare i full mundering på sina ryggar. Med lansarna riktade mot varann tar riddarna sats. Träffar de, går lansen av som en torr kvist.

I september ordnas medeltidsevenemanget September Open i Dalsbruk, och höjdpunkten är Rohan-stallets tornerspel. På listan av aktiviteter finns mycket som riktar sig till barn, som ponnyridning för små riddare och bågskytte.

I Dalsbruk får man också bekanta sig med brukshistoria och njuta av den havsnära naturen året om.

Det medeltida Dalsbruk - Spela upp på Arenan

23. Hangö, Finlands sydligaste spets – surfing på Tulluddsstranden

Färgglada segel glider över himlen, kitesurfare delar vågor med vindsurfare. Då det blåser friskt fylls Tulludsstranden av folk i våtdräkt.

Ifall det inte lockar att balansera på en bräda kan man ändå tillbringa en skön dag på stranden. Containerkafét servar gäster om sommaren, och naturstigen går ända ut till uddens yttersta spets.

Flygande brädor på Tulludden i Hangö - Spela upp på Arenan

Översättning: Eva Pursiainen
Vill du ha mer? Testa vilka resmål Resebyrån för annorlunda resmål rekommenderar just dig!

Egenland

Publiken gör Egenland
Vi erbjuder inspiration och tips för resor i Finland. Vi presenterar era, era, publikens, bästa och originellaste tips på annorlunda kultur: platser, personligheter och evenemang.

På Egenlands karta hittar du över 100 resmål i hela Finland.

Kolla in våra restips på Yle Arenan:

  • Över 100 korta videor och tre säsonger av tv-programmet Egenland

  • Mer info i form av längre artiklar och temapaket

  • Fjärde säsongens nya tv-avsnitt publiceras den 31.5.2021.

För glimtar av vårt unika land och dess människor kan du följa Egenland på instagram @egenland

Är du intresserad av att utbyta tips om unika resmål i Finland? Då är du varmt välkommen med i facebookgruppen Poikkea polulta/På andra vägar. Gruppen administreras av Egenland-redaktionen.

Ändring 1.7.2020: Borttaget ordet "rusningsfria" i rubriken.
Uppdatering 23.6.2021: Tillagt tre resmål. Uppdaterad rubrik och ingress.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln