Daghem städar med tallsåpa och gör färg med gurkmeja: "Det blir kanske inte så klara färger men å andra sidan gör det inget om man slickar i sig lite"
Rulltårta och macroner som har virkats av giftfritt garn och rödbetssaft som används som färg i pysslet. Genom Marthornas projekt kan daghem i Svenskfinland rensa bort plast och minska skadliga ämnen i omgivningen och vardagliga produkter.
På Jacob´s Kindergarten i Jakobstad inleddes projektet med att projektpersonal på Mathaförbundet tillsammans med personal gick igenom allt från plastgolvet till alla grejer i varje rum.
- Man kan inte föreställa sig hur mycket plaster man har som är för gamla eller har fel märkning, säger pedagogiska ledaren Ulrica Byggmästar på Jacob´s Kindergarten.
Att uppnå ett helt giftfritt daghem är en nästintill omöjlig uppgift, men projektet har varit en ögonöppnare för personalen, enligt Byggmästar.
- Vi bytte faktiskt ut plastmattan på golvet i något skede. Man kan inte göra allt men man kan tänka till då man köper in nytt, att man satsar på hållbart och ekologiskt.
Tar tid att göra egen färg men barnen får experimentera
Byggmästar säger att personalen slängde stora mängder plast och ersatte plastkoppar och plastfat med glas och keramik.
- Vi plastbantade. Tänk vad mycket onödig plast det finns då man kunde ha trä eller rostfritt stål i stället till exempel i köket.
Barnen på Jacob´s Kindergarten har också själva fått experimentera med att göra modellera och färg på giftfritt vis. Man har använt gurkmeja, blåbär och rödbetssaften som blir över i burken.
Är det jobbigt att tillverka själv?
- Klart det går snabbare att hälla ur en bytta. Men samtidigt är det roligt och intressant att experimentera.
Byggmästar säger att färgerna kanske inte blir lika klara som vanligt, men bara man har rätt inställning behöver inte allt bli perfekt heller.
- Kanske det blir svag gul färg av gurkmeja. Men så gör det heller inget om man slickar i sig lite, säger Byggmästar.
Kronoby fick virkade bakelser
Marthaförbundets projekt riktar sig främst till privata daghem men också kommunala enheter har dragit nytta av det.
Till exempel i Kronoby har ett par daghemsavdelningar fått fat med virkade bakelser och virkade ugglor är på kommande.
Enligt Anne-Mie Ranta, vikarierande ledare för småbarnspedagogik och förskola i Kronoby, kommer bakelserna väl till pass i de fria lekarna.
Att leka kök är populärt och Ranta uppskattar Marthornas initiativ.
- Det är jättehärligt, och en tanke som slog mig är att det är så här det borde fungera. Vi har fina föreningar i kommunen och det ena kan ge det andra.
Enligt Ranta får alla ut något av samarbete mellan daghem och föreningar.
- Allt sådant här är super. Vi har inte alltför mycket medel att köpa extra grejer för och redan med små medel kan man få till stånd rätt mycket.
Ranta påpekar att via olika samarbeten kan barnen till exempel få möta äldre människor.
- Det är något som vi annars också har testat lite smått. Det finns mycket man kunde hitta på.
Ann-Catrin Hagnäs i Kronoby Marthaförening har virkat två fat med bakelser till Kvarnbo daghem i Kronoby. Slottebo kommer snart också att få ett fat.
- Jag har virkat tårtbitar, macrones och dammsugare. Rulltårta var enkelt och går att göra närsomhelst. Cupcakes var lite svårare. Men det är som då man bakar på riktigt också, man får prova flera gånger.
Allt från info till föräldrar till odling på daghem
Marthornas projekt handlar i korthet om att minska på de skadliga ämnena i daghemmen. Daghemmen får en lista med tips på saker man kan göra.
Barnen är i fokus eftersom de är mer utsatta för skadliga ämnen då deras kroppar är små och inte kan rensa bort gifter som en vuxen kropp.
Skadliga ämnen kan till exempel vara allergiframkallande och hormonstörande. En del ämnen kan påverka en person direkt medan andra kan vara skadliga på sikt.
Konkret handlar det om till exempel att byta ut rengöringsmedel och leksaker som saknar rätt märkning.
Men det handlar också om att Marthor kommer till daghemmet och gör eget hobbymaterial med barnen.
- Via att göra egna färger, modellera och egna mellanmål försöker vi ta upp ämnet på ett lite annat sätt med barnen, säger projektledare Sofia Grynngärds på Marthaförbundet.
Också föräldrarna bjuds in på tematräffar och får ett häfte om kemikaliesmarta hem.
Men är det svårt att få ett giftfritt daghem?
- Man får bort en del ganska enkelt. Men man kommer aldrig få bort allt.
Projektet Giftfritt daghem finansieras av stiftelsen Brita Maria Renlunds minne och pågår ännu hela nästa år. Bland annat kommer seminarier och fortbildning att ordnas.
Framöver kommer också ett tema att vara egen odling för daghemmen.
Karlebydaghem blir rent med tallsåpa
Daghemmet Trivselvrån i Karleby är både ett sockerfritt och giftfritt daghem, berättar verksamhetsledare Katja Liimatta-Åström.
Daghemmet gick med i det aktuella projektet i februari. Det första man gjorde var att rensa och sortera bort leksaker och textiler som kan innehålla skadliga ämnen.
- Men nästan allt innehåller någon form av skadliga ämnen eller gifter så det är omöjligt att få det hundra procent giftfritt, säger också Liimatta-Åström.
Personalen har också gått igenom de kemikalier som man tidigare använde vid städning.
- Nu kör vi med tallsåpa i hela huset.
Blir det rent?
- Absolut och det doftar gott. Visst funderade några på hur det blir om man haft starka medel och plötslig byter till tallsåpa utspädd med vatten. Men det blir hur rent som helst, säger Liimatta-Åström.