Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Komplicerad matematik i NHL:s draftlotteri – så här ser undantagsupplägget ut

Från 2020
Uppdaterad 26.06.2020 20:29.
NHL-ledaren Gary Bettmann i samband med draften 2019.
Bildtext NHL-chefen Gary Bettmann i samband med draften 2019.
Bild: Derek Cain/Icon Sportswire/All Over Press

Under nattens till lördag avgörs vilka NHL-klubbar som får lägga nyporna på hockeyvärldens hetaste löften. Eftersom säsongen fortfarande pågår har det inte varit lätt att dela ut lotter till lagen. Ligan har ändå kommit fram till en lösning.

I slutet av juni brukar hockeyvärldens blickar vanligtvis vara riktade mot Nordamerika. Då ordnas nämligen NHL-draften, där klubbarna får lägga beslag på rättigheterna till världens mest lovande spelare i 18-årsåldern.

I år skulle NHL-draften arrangeras i Montreal den 26–27 juni. På grund av coronaviruset är draften ändå uppskjuten på obestämd tid och i stället bjuder NHL som kompensation på ett draftlotteri den 26 juni. Lotteriresultatet avgör vilka klubbar som får ropa upp de tre första spelarna då NHL-draften väl arrangeras, förmodligen någon gång under senhösten.

Lotterna delas ut utifrån den sportsliga framgången. Ju sämre poängskörd, desto fler lotter. Grundseriens sämsta lag har 18,5 procents sannolikhet att få välja först.

Jackpott för Ottawa

På grund av coronavirusets framfart har NHL i år tvingats till specialarrangemang även vad beträffar lotteriet. Ligan har presenterat konceptet på sin webbplats.

I normala fall går 16 lag till slutspelet, medan de övriga 15 lagen inleder sommarlovet efter grundserien. De 15 klubbar som missar slutspelet deltar vanligtvis direkt efter grundserien i ett draftlotteri där val nummer ett, två och tre lottas ut.

Än så länge har ändå bara åtta lag kunnat tilldelas en placering: Detroit (31), Ottawa (30), San Jose (29), Los Angeles (28), Anaheim (27), New Jersey (26) och Buffalo (25). Därför har det inte varit möjligt att dela ut ett korrekt antal lotter till 15 lag.

Serietabellen

På grund av coronaviruset kommer NHL-säsongen i år att fortsätta med ett slutspel där hela 24 lag är involverade. Först när slutspelskvalet är avslutat kan placeringarna 17–24 slås fast.

I avsaknad av matcher vill NHL fånga publikens uppmärksamhet genom att ordna draftlotteriet före säsongen kan återupptas. Därför kommer lotteriet vid behov att senare kompletteras med en andra fas.

Det står redan klart att den första fasen ordnas den 26 juni. Den andra fasen ordnas mellan slutspelskvalet och den första slutspelsomgången, alltså möjligtvis under den första halvan av augusti.

Högt pris för Erik Karlsson

Namnstarka San Jose hade nog inte räknat med att säsongen 2019–20 skulle bli ett rejält magplask. Laget var tredje sämst i grundserien, vilket skulle ha gett ett eminent utgångsläge med tanke på draften.

Problemet för San Jose är att laget har hunnit byta bort sitt förstaval 2020.

I september 2018 meddelade San Jose att man värvat den svenska stjärnbacken Erik Karlsson och den anonyma anfallaren Francis Perron från Ottawa.

Erik Karlsson spelar ishockey.
Bildtext Sommaren 2019 tecknade Erik Karlsson ett åttaårigt kontrakt med San Jose som i snitt är värt 11,5 miljoner dollar per säsong.
Bild: Matt Cohen/Icon Sportswire​/All Over Press

Åt motsatt håll gick backen Dylan DeMelo samt anfallarna Chris Tierney, Rudolfs Balcers och Joshua Norris.

Dessutom ingick fyra villkorliga draftval i affären. Det skulle visa sig att Ottawa skulle få tre: San Joses andraval 2019, San Joses förstaval 2020 och San Joses andraval 2021.

Därför sitter Ottawa, som slutade näst sist i grundserien, både på det andra och tredje valet i lotteriet och får reservera först i draften 2020 med hela 25 procents sannolikhet.

"Lag A-H" gör lotteriet komplicerat

Även i år kommer tre lag efter lottdragningen att kunna utropa sig till vinnare. Priset för att ha chans att vinna i lotteriet är att löpa risk att tappa tre placeringar i jämförelse med grundserieplaceringen. NHL:s sämsta lag Detroit får därmed i bästa fall välja som etta och i värsta fall som fyra.

LagFörsta valetAndra valetTredje valet
Ottawa25,0 %24,3 %23,4 %
Detroit18,5 %16,5 %14,4 %
Los Angeles9,5 %9,6 %9,7 %
Anaheim8,5 %8,7 %8,9 %
New Jersey7,5 %7,8 %8,0 %
Buffalo6,5 %6,8 %7,1 %
"Lag A-H"24,5 %26,3 %28,5 %

Lägger grundseriens sju sämsta lag beslag på den första fasens samtliga tre lotterivinster, så kan årets reservationsordning spikas redan den 26 juni.

De åtta lag som både tar del i både slutspelskvalet och draftlotteriet kallas i samband med det första lotteriet för "Lag A", "Lag B", "Lag C", "Lag D", "Lag E", "Lag F", "Lag G" och "Lag H".

Om "Lag A-H" vinner något draftval i den första fasen, så kommer den vinsten ändå inte att delas ut, utan att lottas ut på nytt i den andra lotterifasen.

Samtliga åtta lag, som alltså inte har gått vidare till det egentliga slutspelet, skulle i den andra fasen ha lika stor chans att vinna vad som då står på spel – 12,5 procent var.

LAGSANNOLIKHET / FAS 2FÖRSTA VALETANDRA VALETTREDJE VALET
"Lag A"12,5 %3,1 %3,3 %3,6 %
"Lag B"12,5 %3,1 %3,3 %3,6 %
"Lag C"12,5 %3,1 %3,3 %3,6 %
"Lag D"12,5 %3,1 %3,3 %3,6 %
"Lag E"12,5 %3,1 %3,3 %3,6 %
"Lag F"12,5 %3,1 %3,3 %3,6 %
"Lag G"12,5 %3,1 %3,3 %3,6 %
"Lag H"12,5 %3,1 %3,3 %3,6 %
TOTALT100 %24,5 %26,3 %28,5 %

Lafreniere hett byte

Årets draft har av många betraktats som den bästa på länge.

– Vi har alltid vetat att det här kommer att vara en av de bästa drafterna under de tio senaste åren och därför har vi bunkrat upp med så många val, sa Ottawas klubbchef Pierre Dorion till journalisten Bruce Garrioch.

Det råder konsensus om att den kanadensiska anfallaren Alexis Lafreniere kommer att gå som etta.

Den kanadensiska centern Quinton Byfield har i de flesta rankningarna placerats som tvåa.

Den hala tyska anfallaren Tim Stützle är även ett namn som väcker stort intresse, liksom den svenska forwardsduon Alexander Holtz-Lucas Raymond.

Kanadensaren Jamie Drysdale har på de flesta håll rankats som etta av backarna.

Finland har producerat toppspelare på löpande band under de senaste åren. I år är det bara Anton Lundells namn som tippas ropas upp i den första omgången. NHL-scouten Göran Stubbs scoutgäng har rankat HIFK-anfallaren som trea av utespelarna i Europa.

Texten uppdaterad 26.6 klockan 20.22 med information om att lotteriet avgörs under natten till lördag.

Diskussion om artikeln