Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fredrik Jensen hoppas vara spelklar nästa vecka efter baklårsskada – nu beskriver han den märkliga vardagen i Bundesliga: "Vi är vana att knappt höra varandra, nu hör vi precis allt"

Från 2020
Fredrik Jensen dricker vatten vid träningspass.
Bildtext Fredrik Jensen har missat Augsburgs första matcher efter coronauppehållet, men han hoppas på en återkomst nästa vecka.
Bild: All Over Press

Skadad eller petad? Nu rätar Fredrik Jensen ut frågetecknet. Han bekräftar att det handlar om ett krånglande baklår. På grund av det har han inte fått vara på plats under matcherna i Bundesliga, men känslan på arenorna är konstig.

När Bundesliga startade efter coronapausen saknades Fredrik Jensen i Augsburgs matchtrupp. Efter totalt tre spelade duster är läget oförändrat.

I lördagens bortamatch mot Hertha Berlin kommer Jensen också att saknas.

– Jag har fått många frågor om varför jag inte spelar. Jag har haft problem med ena baklåret ett tag, säger Jensen till Yle Sporten.

Det var under matchuppehållet som baklåret började krångla. Nu har Jensen tränat som normalt igen och målet är att han åtminstone ska vara redo för en plats i matchtruppen hemma mot Köln den 7 juni.

– När har man varit borta tar det alltid ett tag att få ordning på kroppen och kunna lita på den. Klubben har inte heller satt för mycket press så att det skulle ha blivit värre.

Vi har inte tränat som dårar och jag har inte fått de träningar som jag hade behövt för att vara redo

En anledning till att Jensen inte är redo för en comeback mot Hertha är att lagets träningsvecka har varit lugnare. Laget spelade borta mot Schalke 04 i söndags och hemma mot Paderborn i onsdags.

– Vi har inte tränat som dårar och jag har inte fått de träningar som jag hade behövt för att vara redo. Nästa vecka finns det tid att få träningar med närkamper, spurter och småspel.

"Komiskt och underligt"

Som en skadad spelare har Jensen inte fått vara på arenan i samband med lagets matcher. På grund av smittorisken är säkerhetsföreskrifterna många och de skadade får inte vara i kontakt med matchtruppen.

Lagkamraterna har sagt att känslan under matcherna har varit märklig. Bara de mest nödvändiga personerna får vara på plats.

– Alla tycker att det är komiskt och underligt, men det är samma sak för alla och det är onödigt att klaga. Alla har spelat fotboll i många år och är vana vid att inte riktigt höra varandra och vad tränaren eller domaren säger.

– Under matcherna lever man i sin egen bubbla. Nu hör man precis allt. På ett sätt gör det allt enklare. Man hör om andra styr en till höger eller vänster.

Augsburg jublar efter mål.
Bildtext Augsburg har tagit en seger efter pausen. Laget vann borta mot Schalke 04.
Bild: AFP / Lehtikuva

Efter en matchpaus på över två månader och ett väldigt långt avbrott utan spel med elva mot elva på träning var Jensens lagkamrater i Augsburg lite ringrostiga inför omstarten.

– Då sökte man efter känslan, men i andra matchen var det fullt ös igen.

– Men det är märkligt att spela på en arena som tar 60 000 åskådare och så är det ingen där. Det kommer alltid att kännas underligt, men vi kan inte göra något åt det. Det är bara att lyda och leva med det.

Nye tränaren kräver mycket

Tyskland har skött coronakrisen bättre än väldigt många andra länder. Landet har testat människor intensivt och lyckats hålla nere dödstalet.

I de tyska ligaklubbarna tränade spelarna tillsammans länge i små grupper. Nu testas spelarna ofta.

– Det finns en febermätarutrustning när man kommer till träningsanläggningen. Man kommer inte in om man har lite för hög temperatur.

– Det är jätteskönt att ha fotbollen som en normalitet i vardagen. Vi får duscha där, men annars ska man vara där hemma så mycket som möjligt.

Under den här märkliga perioden har Augsburg dessutom bytt tränare. Heiko Herrlich ersatte Martin Schmidt i mars – och det tog över två månader innan han fick leda laget för första gången.

Heiko Herrlich coachar.
Bildtext Heiko Herrlich är ny tränare.
Bild: AFP / Lehtikuva

Herrlich missade dessutom första matchen på grund av att han besökte en butik för att köpa tandkräm. Då var hela laget satt i karantän på ett hotell inför omstarten.

– Alla blev väl lite överraskade, men han bad om ursäkt och var tillbaka efter att ha gett två negativa coronatester.

Julpausen kom olägligt

Under Herrlichs ledning har Augsburg tagit fyra poäng på tre matcher. Med sex omgångar kvar av Bundesliga ligger laget tolva i tabellen – fyra poäng ovanför kvalstrecket.

– Det var underligt att ha en ny tränare och inte spela en match på flera månader. Han kräver mycket och är strikt men rättvis, säger Jensen.

Kändes det som att ni behövde en förändring i vintras?

– Ibland behöver ett lag kanske en nystart och något nytt. Nu ser vi ut att ha fått en liten push framåt och ska försöka säkra kontraktet så snabbt som möjligt.

Tin Jedvaj och Fredrik Jensen firar mål.
Bildtext Tin Jedvaj och Fredrik Jensen firar ett mål före jul.
Bild: All Over Press

Jensen säger att julpausen kom olägligt för både honom och laget. Under några heta veckor före jul tog Augsburg sexton poäng på sex matcher. Efter nyår gick det utför – och samtidigt fick Jensen mindre speltid.

Efter snart två år i Tyskland väntar Jensen fortfarande på en skadefri säsong. Nu ska han slutföra den här säsongen så gott det går och sedan föra diskussioner med Augsburg.

– Att få en hel säsong och spela över trettio matcher är viktigt. Det bästa skulle vara att få spela dem här i Augsburg. Om de säger att det inte är möjligt kanske ett lån är ett alternativ, men det är ett problem för framtiden.

– Vi ska spela EM nästa sommar och jag vill vara redo för det om jag får en plats i truppen.

Diskussion om artikeln