Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ilska och besvikelse när Renault stänger fabrik i Frankrike som del av stor sparplan – 15 000 anställda varslas

Från 2020
Personer står med ryggen mot kameran. De står utanför en Renaultfabrik i Frankike. På en persons jacka står det Renault.
Bildtext De anställda på fabriken i Chosi-le-Roi står utanför fabriken efter att ha nåtts av nyheten om att fabriken ska stängas.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Coronapandemin har gått hårt åt den franska biltillverkaren Renault. Bolaget varslar 15 000 anställda för att spara två miljarder euro. Särskilt Frankrike drabbas hårt av nedskärningarna, eftersom en tredjedel av de drabbade arbetsplatserna finns där.

Utöver nedskärningarna meddelade bolaget att fabriken i staden Choisy-le-Roi stängs.

Renault lade under fredagen fram sin plan över hur de ska spara två miljarder euro under loppet av tre år. Enligt Renaults vd Clotilde Delbos är nedskärningarna oundvikliga, skriver bolaget i pressmeddelandet (på franska).

Frankrikes president Emmanuel Macron har tidigare lovat att franska staten ska stödja bilindustrin med 8 miljarder euro. Macron har ändå ställt krav på motprestationer; i gengäld vill han att biltillverkarna ställer om till miljövänligare fordon inom fem år.

Renault, där franska staten är största ägare, väntas få fem miljarder av den totala potten. Finansminister Bruno Le Maire tror att den statliga lånegarantin kan undertecknas formellt inom snar framtid.

Bild på fabriksbyggnad. Fabriken är Renaults fabrik i staden Choisy-le-Roi.
Bildtext Fabriken i Choisy-le-Roi grundades år 1949, i dag kom beskedet att den ska stängas.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Stort missnöjde från de anställda och fackets håll

I Choisy-le-Roi är besvikelsen stor efter att nyheten om stängningen nått de anställda. Fabriken har varit verksam i över sjuttio år, och sysselsätter drygt 250 personer.

Arbetare och fackliga representanter har samlats utanför fabriken, de kritiserar Renault för bolagets kommunikationsinsatser och känner sig förbisedda.

– Människor på fabriken har arbetat med projekt trots nedstängningen, och så kommer ett sådant här beslut. Det är klart att vi är helt nedslagna, säger Ibrahim Hachouche som både arbetar på fabriken och är fackligt aktiv.

Ibrahim Hachouche som både arbetar på fabriken och är fackligt aktiv menar att beslutet är orimligt eftersom fabriken är specialiserad på drivanordningsproduktion.

– Det kostar mer att flytta fabriken än man sparar på att stänga den, säger han.

Mehdi Fathallah arbetar på fabriken och säger sig vilja ha förklaringar från bolagsstyrelsens håll. Han är missnöjd med bolagets kommunikationsinsats, de har inte fått någon som helst information fram till nu.

–Vi kommer fortsätta vår kamp så att Choisi-le-Roi får fortsätta göra det som gjorts här i årtionden. Vi kommer fortsätta kampen, och se till att alla arbetare som ägnat sitt liv åt fabriken inte förlorar i den här processen, säger Fathallah.

Källor: Le Monde, Reuters, Groupe Renault, AP, AFP

Diskussion om artikeln