Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Statssekreterare Malin Brännkärr: "Jag var oförsiktig"

Från 2020
Uppdaterad 29.05.2020 21:42.
Malin Brännkärr
Bild: Nathalie Lindvall

Statssekreterare Malin Brännkärr vidhåller att hon aldrig på allvar menade att tidningsledaren inte skulle publiceras. Hon är bestört över proportionerna som hela saken har fått.

Ledartexten i Österbottens tidning onsdagen den 27 maj handlade om bland annat SFP:s agerande i frågan om flygturerna mellan Helsingfors och Karleby-Jakobstad flygplats i Kronoby.

ÖT:s ledarskribent Kenneth Myntti hade valt att ta fasta på att regeringspartierna röstat ner ett konkret förslag från Samlingspartiet om att staten kunde upphandla flygtrafiken.

Faksimil av vasabladets första sida 28.5.2020
Bildtext Vasabladets förtsasida den 28. maj.
Bild: Yle/Filip Stén

– Jag tyckte ledaren var snäv. I regionen har vi tillsammans under en lång tid jobbat för flygplatsen, säger Malin Brännkärr.

Malin Brännkärr ringer då upp Kenneth Myntti sent på tisdag kväll och framför sin kritik.

– Jag tycker bland annat det var konstigt att ta den här vinklingen mot Anna-Maja Henriksson. Flera andra medier hade lyft Henrikssons kommentarer på ämnet men inte Österbottens Tidning i den tryckta tidningen, trots att Henriksson hade gett en intervju på ämnet till ÖT, säger Brännkärr.

Det var förstås dumt sagt

― Malin Brännkärr

I slutet av samtalet frågar Kenneth Myntti vad hon tycker att han borde göra.

– Jag svarade med ett skratt att texten inte borde publiceras, men att jag förstår att det är omöjligt. Jag föreslog också att de skulle publicera en intervju med Anna-Maja Henriksson för att ge läsarna en bättre helhetsbild, säger Brännkärr.

– Det var förstås dumt sagt. Det är jag ledsen för. Men jag hade aldrig kunnat tro att Kenneth Myntti tog det som ett allvarligt förslag. Han känner också mig från en lång tid tillbaka och borde veta att jag aldrig skulle föreslå något sådant, säger Brännkärr.

– Det kändes verkligen inte som ett skämt. Klockan var 22.18 när hon ringde. Inte ringer man den tiden för ett skämts skull, säger Myntti till Yle Pohjanmaa.

– När jag sa att det inte går att inte publicera svarade hon att hon gissade det, säger Myntti.

Chefredaktör Kenneth Myntti.
Bildtext Kenneth Myntti.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Brännkärr är förvånad över proportionerna som den här saken har fått.

– Jag upplevde vårt tjugo minuter långa samtal som bra. Vi förde en diskussion om en viktig fråga.

Avslappnade diskussioner och formella gränser

Medieforskaren Klas Backholm sa till Svenska Yle på torsdag 28.5 att "I Svenskfinland för vi ofta ganska naturliga avslappnade diskussioner med varandra. Då kan de formella gränserna delvis suddas ut och man kanske inte tänker på att man i den här situationen representerar en yrkesroll – i det här fallet statssekreterare."

– Kenneth är en journalist som jag haft mycket att göra med och som jag uppskattar. Klas Backholm har säkert rätt - jag skulle antagligen ha formulerat mig på ett annat sätt om jag talade med en journalist på Helsingin Sanomat eller nån journalist som jag inte känner, säger Brännkärr.

– Jag var oförsiktig.

Men enligt Myntti var det inte frågan om något sådant som Backholm beskriver.

– Jag har kommit i kontakt med Brännkärr några gånger tidigare, men det handlade om arbetsrelaterade saker. Vi är inte personliga bekanta.

Personliga relationer

Även statssekreterare och journalister kan ha personliga, informella relationer. Men som Olli Mäenpää, professor emeritus i offentlig rätt, sa till Svenska Yle 28.5 är det avgörande hur saken framställs.

– Det är en sak att diskutera innehållet, men om man får intrycket att det ställs ett krav på hurdana artiklar tidningen borde publicera, då är det allvarligt, säger Mäenpää.

Brännkärr säger att samtalet hon förde med Myntti på tisdag kväll kan betecknas som en bra dialog och att hon i huvudsak skulle beteckna samtalet som informellt.

– Men jag förstår att det också har en formell dimension om jag ringer, oavsett om jag är kommundirektör i Kronoby eller statssekreterare.

Kenneth Myntti säger att det är vardag att människor tar kontakt och vill diskutera.

– Till exempel vill politiker ofta diskutera artiklar och det har de rätt till. Men det här var första gången någon krävt att en text inte publiceras.

Stora konsekvenser

Telefonsamtalet mellan Brännkärr och Myntti fick rätt stora konsekvenser. En diskussion om pressfrihet och relationen mellan makthavare och medier försiggår inte bara i tidningsspalterna utan också på sociala medier.

Samtidigt har också Malin Brännkärr fått en del kritik.

– Jag har lärt mig att aldrig ens i misstag släppa en oförsiktig kommentar i en fråga man inte menar, säger Brännkärr.

Artikeln uppdaterades 29.5.2020 kl. 21.40: Texten kompletterades med citat av Kenneth Myntti ur Yle Pohjanmaas artikel Oikeusministerin valtiosihteeri halusi estää pääkirjoituksen julkaisun, väittää lehti – valtiosihteeri sanoo vitsailleensa. Den är skriven av Sari Vähäsarja.

Diskussion om artikeln