Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Grönt ljus för stugresor: regeringen häver sin rekommendation om att undvika inrikesresande med omedelbar verkan

Från 2020
Uppdaterad 29.05.2020 19:09.
Stugor i Lappland.
Bildtext Nu är det fritt fram att åka till stugan igen.
Bild: Mostphotos

Regeringen har hävt sin rekommendation om att undvika inrikesresor, men understryker att det fortfarande är viktigt att man tar hänsyn till myndigheternas säkerhets- och hälsorekommendationer.

Fram till i dag har regeringens rekommendation varit att allt icke-nödvändigt resande i landet bör undvikas.

Nu har regeringen bestämt att det går bra att resa inrikes igen, så länge man kommer ihåg hygienrekommendationerna för att stoppa spridningen av coronaviruset.

Inrikesresor bedöms inte längre öka risken för att viruset sprids. Resor inom hemlandet bedöms inte heller orsaka överbelastning inom hälso- och sjukvården.

Lintilä: Viktigt att vi får Finlandsturismen igång igen

Enligt arbets- och näringsminister Mika Lintilä (C) var det ett förnuftigt beslut av regeringen att återuppta inrikesturismen.

– Som den minister som har ansvar för inrikesturismen upplever jag det viktigt att vi får Finlandsturismen och ekonomin igång igen, förstås så att vi prioriterar säkerheten, säger Lintilä i ett pressmeddelande.

– Resebranschen har lidit mycket av coronakrisen och vi kan underlätta situationen genom att tillåta resande inom landet. Eftersom epidemin inte ännu är över vädjar jag till alla resenärer och företagare inom branschen, att vi alla ska göra vad vi kan för att upprätthålla en trygg turism, tillägger Lintilä.

Res inte när du är sjuk, upprätthåll god hygien

Regeringen ber alla att upprätthålla god hygien och att inte resa om man är sjuk. Personer som hör till en riskgrupp ska gärna diskutera sina resplaner med sin läkare. Fysisk kontakt med andra ska undvikas.

Företag inom resebranschen ombeds fästa särskild uppmärksamhet vid städningen, ha tillräcklig beredskap och utbilda sin personal.

Fritidsresandet debatterades flitigt i går på torsdagen, då Social- och hälsovårdsministeriets kanslichef Kirsi Varhila påminde om regeringens rekommendation att inte resa internt i landet under ett presstillfälle.

Enligt Lintilä var rekommendationen en kvarleva från tiden då Nylands gräns återöppnades.

Artikeln är uppdateras 29 maj kl. 19.08. Ordet "tillåtet" har tagits bort eftersom inrikesresor hela tiden varit tillåtna, trots regeringens rekommendationer att undvika dem.