Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polis har gripits i fallet George Floyd – åtalas för mord och dråp

Från 2020
Uppdaterad 29.05.2020 21:12.
Blommor ligger på marken bredvid en bild av George Floyd.
Bildtext Polisen som gripits åtalas för mordet på George Floyd. Många har upprörts av nyheten om Floyd.
Bild: AFP / Lehtikuva

Polisen som tryckte ner sitt knä mot George Floyds nacke i Minneapolis, USA, har gripits under fredagen. Han åtalas för mord och dråp.

Polisen i fråga avskedades tidigare i veckan efter att Floyd dog och åtalas nu för mord och dråp. Tre andra poliser har sparkats.

Deras roll i Floyds död utreds också som bäst. Åklagare Mike Freeman säger att han räknar med att åtal väcks också mot de tre andra poliserna.

– Polisen är häktad. Vi har bevis, vi har sett videon där man ser den hemska, fasansfulla och fruktansvärda händelsen om och om igen, säger Freeman.

Gripandet kommer efter dagar av protester

Polisen som gripits syntes i en åtta minuter lång video trycka ner sitt knä mot Floyds nacke som skrek att han inte kunde andas. Floyd var obeväpnad.

Generalkommissarie John Harrington bekräftade gripandet.

Många har protesterat och krävt åtgärder under de senaste dagarna. I går tände demonstranterna på en polisstation. Flera andra byggnader har tänts på och vandaliserats.

Under fredagen meddelade Minneapolis borgmästare Jacob Frey att det kommer råda utegångsförbud efter klockan 20 på kvällarna i hopp om att lugna ner protesterna. Utegångsförbudet gäller åtminstone under helgen. Utegångsförbudet pågår från åtta på kvällen till sex på morgonen.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln