Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Manar till försiktighet trots lättade restriktioner – överläkaren: "Fortsätt tvätta händerna!"

Från 2020
Mikko Pietilä
Bild: Yle/Arash Matin

Den första juni lättas några av coronarestriktionerna. Trots det gäller samma försiktighet som tidigare.

På måndag får restauranger och krogar öppna, men med begränsade öppettider och högst hälften av sittplatserna inomhus får upptas av kunder. Det är också tillåtet att ordna idrottstävlingar under särskilda förutsättningar och vissa allmänna lokaler görs åter tillgängliga.

Samtidigt hävs begränsningen gällande folksamlingar på högst tio personer, och nu tillåts samlingar med upp till 50 personer.

"Epidemin är inte över"

- Fortsättningsvis är det viktigt att vara försiktig och följa de restriktioner som gäller. Epidemin är inte över och vi ska göra allt för att förhindra ökad smittspridning efter att en del av restriktionerna släpps, säger Mikko Pietilä, som är chefsöverläkare vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

- Samma saker gäller som tidigare, det vill säga tvätta händerna, håll avstånd och god hygien i största allmänhet, säger Pietilä.

Sannolikt kommer fler människor att smittas av coronaviruset efter att restriktionerna lättas, men Pietilä hoppas på att fallen förblir få. Under slutet av maj registrerades färre än tio nya fall i Egentliga Finland.

En kille och några barn hoppar i vattnet från en klippa.
Bildtext Semestertider och lättade restriktioner kan innebära att risken för smittspridning ökar. Detta kan öka trycket på vården, säger Pietilä.
Bild: Mostphotos / Katja Kircher Photography

Sommarmånaderna innebär semesterperioder också för de vårdanställda. Pietilä räknar med att vårddistriktet har en god beredskap, men utesluter inte att det kan uppstå problem om många anställda är borta samtidigt.

Han passar på att tacka personalen för det arbete som de gjort och påminner om att det fanns över 60 smittade under de värsta veckorna under våren.

Diskussion om artikeln