Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Bittra män utan partner kontaktar Sexpo, Haavisto nekar att Finland hjälpt familjerna från al-Hol fly, ny obduktionsrapport i fallet Floyd ger andra svar

Från 2020
Pekka Haavisto
Bildtext Utrikesminister Pekka Haavisto säger att finländska myndigheter inte har hjälpt de tre mammorna och deras barn fly från al-Hol.
Bild: Yle / Eva Pursiainen

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

Stiftelsen Sexpo kontaktas regelbundet av frustrerade unga män som känner bitterhet över att leva i ofrivilligt celibat. Männen kan känna att livet är orättvist och upplever därför fantasier om att hämnas på sin omgivning. De är så kallade incels – heterosexuella män som odlar kvinnohat eftersom de känner bitterhet över att ha blivit ratade av det motsatta könet.

Utrikesminister Pekka Haavisto sade i gårdagens A-studio att de finska myndigheterna inte hjälpt de tre mammorna och deras barn fly från lägret al-Hol. Han säger att de finska myndigheterna tvärtom rekommenderat att man inte flyr eftersom det är så farligt. "Det har helt klart varit traumatiskt och som tur har alla barn överlevt resan", säger Haavisto.

Biträdande professor i virologi vid Helsingfors universitet Tarja Sirjonen är kritiskt inställd till Social- och hälsovårdsministeriets utredning om ansiktsmasker. Utredningen visade att ansiktsmaskerna inte ger ordentligt skydd, men Sirjonen hoppas att regeringen tänker om och rekommenderar användning av masker. Hon anser att utredningen är trångsynt.

Utrikes:

Fallet George Floyd fortsätter att uppmärksammas världen över. En ny obduktion som beställs av Floyds familj motbevisar rättsläkarens rapport. Enligt den nya obduktionen kvävdes Floyd till döds. Den tidigare obduktionen påvisade inte kvävning som dödsorsak utan pekade på Floyds hjärtfel som orsak till att han dog när han greps av polis.

Svenska Yles korrespondent i USA, Ville Hupa, analyserar fallet Floyd. Han skriver att oroligheterna i landet blottar afroamerikanernas djupa misstro mot polisen och beskriver hur just det här fallet blev gnistan som fick frustrationen att explodera och ilskan att koka över.

Samtidigt säger USA:s president Donald Trump att han mobiliserar all tillgänglig militär och polis för att stoppa protesterna som pågår. Han beklagar polisgripandet som ledde till Floyds död, men säger att landets militär ska användas i protesterna om inte städerna samarbetar.

Dödssiffran i Mexiko fortsätter att stiga. Enligt landets myndigheter har 237 personer dött under det senaste dygnet efter att ha insjuknat i covid-19. Det gör att dödssiffran nu är över 10 000. Landet har närmare 93 500 bekräftade fall av viruset. Här kan du läsa det senaste om coronaviruset.

Väder

Det är uppehållsväder och mestadels klart på de flesta håll i landet. I Lappland förekommer regnskurar eller åskbyar.

Temperaturen ligger mellan 18 och 24 grader. I öster något svalare: 15 till 20 grader. Mest svag vind i hela landet.

Diskussion om artikeln