Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

De massiva protesterna mot polisvåld fortsätter i USA – Vita huset stängdes tillfälligt

Från 2020
Uppdaterad 30.05.2020 20:06.
Ilskan mot polisen sprider sig i USA - Spela upp på Arenan

Protesterna efter att George Floyd dött efter ett brutalt polisingripande har spridit sig över hela USA. I Washington fick Vita huset stänga tillfälligt på grund av protester utanför.

Polisen som tryckte sitt knä mot Floyds nacke i Minneapolis greps under fredagen. Han åtalas för dråp och mord av tredje graden, enligt åklagaren är det också möjligt att fler åtalspunkter blir aktuella i ett senare skede. De tre andra involverade poliserna har sparkats.

I Minneapolis utfärdade stadens borgmästare ett nattligt utegångsförbud, men trots det var gatorna fortsatt fyllda av människor.

Demonstranterna kräver att afroamerikaner ska behandlas rättvist, och att alla fyra polismän som var involverade i händelsen ska gripas.

Händelsen har aktualiserat diskussionen om polisbrutalitet, särskilt mot afroamerikaner. Paralleller har också dragits med andra liknande fall, som fallet Eric Garner. Garner ströps av polis, trots att han precis som Floyd upprepade gånger sagt att han inte kan andas.

Människor demonstrerar utanför Vita huset i Washington.
Bildtext Vita huset fick stänga tillfälligt på grund av protester utanför.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Gummikulor för att hålla demonstranter på avstånd

Stora demonstrationer ordnades i går kväll och i natt flera stora städer. Affärer har plundrats, fönster krossats, och fordon bränts på olika håll i landet.

I Detroit uppsökte en polis sjukhus efter att demonstranter kastat sten på honom, en demonstrant försökte köra på en cyklande polis. Nio personer har arresterats. En 19-årig man har dött efter att skott avfyrats mot en folkmassa, polisen uppges inte vara inblandad.

I Denver har polisen skjutit gummikulor för att hålla demonstranterna på avstånd. Nationalgardet ska också ha skjutit tårgas mot demonstranter i andra delar av Minneapolis.

Man som bär munskydd håller upp skylt med budskapet ''fängsla alla mördarpoliser'' under demonstration i USA.
Bildtext Skyltar med budskapet ''Fängsla alla rasistiska mördarpoliser'' syntes i Minneapolis under dag fyra av protester mot polisvåld.
Bild: EPA-EFE/All Over Press
Bild på bränd polisbil i New York.
Bildtext Också i New York brändes fordon, på bilden en polisbil som demonstranterna tuttat eld på.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I Atlanta samlades demonstranter utanför CNN:s huvudkontor, och flera fönsterrutor förstördes.

Minst fem demonstranter har gripits i New York, där en polis skadades i en sammandrabbning med demonstranter.

I Houston har poliser attackerats och vårdas nu på sjukhus, uppger polisen i staden. Enligt CNN har över 60 demonstranter gripits i Houston i anslutning till protesterna, där polisbilar och byggnader förstörts.

Bild på polisbil i New York. På rutan står det ''säg hans namn, George Floyd''.
Bildtext Polisbil där demonstranterna skrivit ''Säg hans namn. George Floyd.'' på vindrutan.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Trump nekar till att ha hotat demonstranter på Twitter

Trump nekar till att ha hotat demonstranterna i det inlägg där presidenten i går skrev att ''plundring leder till skott'' vilket bröt mot Twitters regler, och flaggades för glorifierande av våld.

I ett annat inlägg förtydligar han att han syftade på att människor skjutis under demonstrationerna. Uttrycket ‘’plundring leder till skott’’ kommer från en polischef i Miami under raskravaller i USA år 1967.

Polischefen upprepade hotet ett år senare då kravallerna tog fart igen, vilket flera ansåg vara en direkt anvisning för hur polisen ska svara på oroligheter.

Trump säger sig också ha talat med Floyds familj, och efterlyste rättvisa för dem.

– Jag har talat med familjen, fantastiska människor, sa Trump sent under fredagskvällen.

Artikeln uppdaterades klockan 8.26 med uppgiften om att en person dött i skottlossning i Detroit, och 11.05 med uppgiften att han var 19 år gammal.

Källor: AFP, Reuters, CNN, AP

Diskussion om artikeln