Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Socialdemokraten Steven Frostdahl byter parti – blir SFP:are

Från 2020
Uppdaterad 30.05.2020 13:14.
Steven Frostdahl
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Steven Frostdahl har ställt upp för Socialdemokraterna vid två riksdagsval utan att bli invald. Vid det senaste riksdagsvalet 2018 ställde han inte upp.

Frostdahl berättar att det har varit ganska lång process innan han fattade beslutet att bli medlem i SFP.

- Jag har funderat på politikens innehåll, vad som är viktigt för Österbotten och vad som är viktigt för de frågor som jag vill arbeta politiskt för.

Röstkung i Nykarleby

I kommunalvalet 2017 fick Frostdahl flest röster i Nykarleby, 269 stycken. Vid kommunalvalet 2021 ställer upp för SFP i Nykarleby.

- I Nykarleby har vi en fruktansvärt ansträngd ekonomi, pälsdjursnäringen genererar inte skatteintäkter till staden som tidigare, arbetslöshetssiffrorna stiger. Det är ett tufft jobb att jobba som kommunalpolitiker i Nykarleby i dag och jag tror att kommande period kommer att bli ännu kärvare.

Steven Frostdahl är medlem i stadsfullmäktige i Nykarleby sedan år 2009 och han var ordförande för Finlands svenska socialdemokrater åren 2008 till 2013.

- Jag har under de senaste åren upplevt att det finns en samsyn med SFP i väldigt mycket av det som jag jobbar med och i de frågor som jag vill driva. Så för min del hal det varit väldigt naturligt att tänka mig en kandidatur för SFP i det här skedet.

Kontakter från SFP

Steven Frostdahl berättar att han vid flera tillfällen har blivit inofficiellt kontaktad av SFP:are som har tyckt att samarbetet borde fördjupas.

- Och det har nu gjorts.

Frostdahl säger att han upplever att SFP har en annorlunda framförhållning än vad Socialdemokraterna har.

- Jag upplever att SFP har ett bättre grepp om utvecklingsarbetet när det gäller Österbotten och också när det gäller landsbygdsnäringarna och näringslivsfrågor som jag tycker att är väldigt viktiga och som det här landskapet sist och slutligen står på.

Frostdahl är informationschef vid Svenska Österbottens pälsdjursodlarförening.

Uppdaterad 13.13 med kommentarer av Frostdahl.