Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vörå IF:s Alva Thors med i ny satsning på finländska damerna i nordisk kombination – egen träningsgrupp med OS 2026 som mål

Från 2020
Alva Thors vid hemmabacken i Vörå.
Bildtext Alva Thors.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

Finländska skidförbundet rapporterar i dag om en ny satsning: damlandslaget i nordisk kombination. En ny träningsgrupp med sju damer har satts igång i landslaget och siktet är inställt på OS 2026. En av de uttagna är Alva Thors som ännu för något år sedan tänkte på en VM-dröm som en omöjlighet.

Det är Lasse Moilanen som bär huvudansvaret som tränare för den nya gruppen. Dessutom ska det satsas extra på backmomentet under ledning av Falko Krismayr.

I träningsgruppen ingår alltså sju idrottare som är allt mellan 13 och 17 år gamla.

En av tjejerna som blivit uttagna är 14-åriga Alva Thors från Vörå IF. I januari i år knep Thors guld i backhoppning i nordiska mästerskapen för juniorer.

– Det är värt att notera att laget är väldigt ungt och att åldersskillnaden är stor mellan dem. Det finns en massa potential och därför är det fint att den här träningsgruppen startas, säger Lasse Moilanen i förbundets pressmeddelande.

Träningsgruppen för damer, ”projekt 2026”:

Alva Thors, Vörå If
Annamaija Oinas, Taivalkosken Kuohu
Minja Korhonen, Siilinjärven Ponnistus
Nonna Laitinen, Lahden Hiihtoseura
Hertta Luoma, Alahärmän Kisa
Julia Äikiä, Jyväskylän Hiihtoseura
Selina Kähkönen, Lahden Hiihtoseura

Han berättar att ramarna för träningsupplägget kommer vara det samma som för herrarna – men då med extra fokus på backmomentet.

– Vi har nu en egen plan för damerna och en egen tränare och budget. Vi samarbetar med herrlandslaget men kan satsa mer på de unga idrottarna som utvecklas.

Träningsgruppen har fått namnet projekt 2026 och satsar alltså mot OS i Italien.

År 2021 kommer damer för första gången kunna tävla i VM då mästerskapen arrangeras i Oberstdorf. Före det var de nordiska mästerskapen det högsta man kunnat drömma om.

Ett världsmästerskap har alltså varit en "omöjlig dröm" åtminstone för Thors som satsat dit redan en längre tid. Och nu är hon också med i satsningen mot OS.

– Det är klart att jag vill till Oberstdorf om två år. Jag har redan räknat ut att jag 2021 är tillräckligt gammal för att delta. Till VM vill jag naturligtvis, om jag kan kvala in, sade Thors till Yle Sporten i februari i fjol.

Diskussion om artikeln