Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sveriges socialminister Lena Hallengren: Vi har gjort något enastående i en historisk kris

Från 2020
Uppdaterad 30.05.2020 15:23.
lena hallengren, johan carlsson
Bildtext Socialminister Lena Hallengren till vänster
Bild: AFP / Lehtikuva

Sveriges socialminister Lena Hallengren (S) har försvarat Sveriges sätt att sköta coronakrisen. I programmet Helgstudion i Sveriges Television sade Hallengren att man i Sverige har gjort något enastående i en historisk kris.

På frågan om Sverige borde ha agerat snabbare i början av coronautbrottet svarade Hallengren så här:

– Att sitta i efterhand och ha synpunkter på att något skulle ha gjorts snabbare är i ärlighetens namn inte så svårt. Men under tiden som smittan spreds - det var ett virus som ingen kände till - vidtogs många åtgärder och många arbetade hårt. Min bild är att ingen satt och väntade på någonting utan alla agerade utifrån den kunskap man hade, väldigt snabbt.

Hallengren vill heller inte i det här skedet utvärdera de åtgärder som Sverige vidtagit.

Vi har löpande gjort allt det vi sett har varit rätt och riktigt - och möjligt

– Jag tycker att det är för tidigt, dels att utvärdera hela krisen och krishanterandet, dels att peka ut specifika fel. Jag vill fortfarande säga att vi har gjort något enastående i en historisk kris. Inte minst att ställa om hela sjukvården, hela samhället har ju ställts om. I kultur- och fritidsvärlden ställdes hela vardagen om på en natt. Vi har löpande gjort allt det vi sett har varit rätt och riktigt - och möjligt, sade socialminister Lena Hallengren.

Hon påpekade att läget fortfarande är allvarligt och att epidemin inte är över. Det kanske kommer en andra våg, sade hon.

Sverige (30.5.2020) har 37 113 konstaterade fall av coronasmitta och 4 395 coronadödsfall. Det senaste dygnet har 45 nya dödsfall inträffat.

Diskussion om artikeln