Nationalgardet kallas in i flera delstater i USA – utegångsförbud i 25 städer efter våldsamma protester
Protesterna fortsätter i USA, där det införts utegångsförbud i 25 städer i sammanlagt 16 delstater. Flera delstater har bett om hjälp av sina nationalgarden för att tygla de protester som på flera hålll eskalerat och blivit våldsamma.
Nationalgardet har redan tidigare kallats till Minnesota, efter våldsamma protester i delstatens största stad: Minneapolis, där George Floyd dog efter ett brutalt polisingripande. Nu ber också Georgia, Kentucky, Wisconsin, Colorado och Ohio om hjälp av gardet.
Protesterna mot polisvåld har nu pågått i fem dagar, och för att förebygga protester som urartar i kravaller har städer som bland annat Miami, Los Angeles, Chicago, Philadelphia, Denver, Atlanta och Portland infört utegångsförbud.
Kaliforniens guvernör Gavin Newsom har utlyst undantagstillstånd i länet Los Angeles County, rapporterar CNN.
Också i Nashville i Tennessee råder undantagstillstånd efter att fönster krossats och stadens tingshus antänts. Polisen använde sig av tårgas för att skingra de våldsamma demonstranterna.
Trump och Biden fördömer våldsamheterna
Utegångsförbudet har haft föga effekt, trots uppmaningar av såväl politiker som kändisar. På flera håll brann bilar och fastigheter, och på tv visades hur affärer plundrades i Minneapolis.
President Trump kommenterade protesterna under en presskonferens. Han menar att hans regering ska se till att ''stoppa ligistvåldet'' och det omedelbart. Exakt hur det ska stoppas gick han inte in på.
– Vi kan inte tillåta att vandaler förstör våra städer och ödelägger våra samhällen, sa Trump.
Också demokraternas blivande presidentkandidat Joe Biden kommenterar oroligheterna.
– Demonstrationer på grund av sådan här grymhet är nödvändiga och berättigade. Det här är ett amerikanskt sätt att svara på händelsen. Onödig förödelse och att bränna ner samhällen är däremot inte det. Våld som utsätter andra för fara är inte det. Att förstöra verksamhet som står till tjänst för samhället är inte heller det.
Historisk mobilisering av Minnesotas nationalgarde
Guvernören i Minnesota Tim Walz fördömer de våldsamma protesterna, och säger sig ha beordrat hela styrkan inom delstatens nationalgarde att mobiliseras för första gången i delstatens historia. I fredags var 2 000 av delstatens 13 000 aktiva medlemmar inkallade.
Minnesotas nationalgarde skriver på Twitter att över 4 100 personer av styrkan nu är utplacerade, och att de i snabb takt går mot 10 800 personer.
– Vi bor här. Vi arbetar här. Vi står till tjänst. Vi är alla med, fortsätter inlägget.
Nationalgardet fungerar som en slags reservmilitär och de kallas in för att stödja den lokala polisen.
Konfrontationer mellan demonstranter och polis
På flera håll i landet har konfrontationer blossat upp mellan demonstranter och polis.
I Brooklyn i New York drabbade demonstranter samman med polis. De kastade projektiler, tuttade eld på saker och förstörde polisfordon. Flera poliser uppges ha skadats, och än fler ska ha arresterats.
I Philadelphia urartade en fredlig demonstration i våldsamheter, där 13 poliser skadades och fastigheter sattes i brand. Polisen i Philadelphia uppskattar att omkring 13 000 personer deltog i demonstrationen.
Nästan 1 400 personer har gripits i samband med protesterna. Fyra personer har dött, samtliga till följd av skottlossning.
En polis skadades, och en annan dog i en skottlossning i Oakland i Kalifornien. Det är oklart ifall skottlossningen hade någon direkt anknytning till protesterna. I onsdags sköts en 43-årig man i Minneapolis i Minnesota, och i fredags sköts en 19-årig man i en bil i Detroit.
Källor: CNN, AP, BBC, New York Times
Artikeln uppdaterad 31.5 klockan 10.03 med Joe Bidens kommentar och med uppgiften att Kaliforniens guvernör utlyst undantagstillstånd i Los Angeles. Klockan 11.22 kompletterades artikeln med stycket om antalet dödsfall.