Coronarestriktionerna luckras upp på måndag – hur ska det gå för smittoläget? Kanslichef Varhila hoppas på tålamod hos semesterfirare
På måndag fortsätter Finland att luckra upp och häva de restriktioner coronavirusepidemin medfört. Restaurangerna får slå upp sina dörrar, visserligen med vissa villkor. Idrottstävlingarna kör igång och sammankomster med upp till 50 personer tillåts. Tidigare begränsades sammankomsterna till tio personer.
Epidemin ser ut att mattas av, antalet nya fall har sjunkit märkbart redan i över en månads tid. Hur ska det gå för det hittills goda smittläget nu då restriktionerna luckras upp?
Social- och hälsovårdsministeriets kanslichef Kirsi Varhila säger i en intervju för Yle Uutiset att hon förvånas över att epidemiläget är så här pass bra. Varhila tror att det är möjligt att läget fortsätter att vara bra, trots att man nu börjar häva restriktionerna.
– Takorganisationen för turism- och restaurangbranschen har gjort upp mycket bra direktiv för självreglering. Ifall de följs borde allt gå bra och det hoppas vi förstås. Då kan vi lätta på restriktionerna ännu en aning.
Varför är läget så bra?
Att läget är så pass bra beror enligt Varhila på många faktorer. För det första införde man restriktionerna i god tid och finländarna har följt dem bra. Intensivvårdens kapacitet kunde utökas i tid och personalen visste hur de skulle gå till väga.
– Vi kunde agera i tid när en människa behövde sjukhusvård. Tyvärr har vi sett dödsfall, men förhållandevis få med tanke på hur det kunde ha gått, säger Varhila.
Antalet dödsfall har också sjunkit och det beror enligt Varhila på att man till exempel på vårdhem numer förstår hur man ska handskas med smittade och sådana som kan ha exponerats för smittan. Skyddsutrustningssituationen i vårdhemmen är dessutom bättre nu än tidigare.
– Det tog ett tag innan direktiven och budskapet kring att också vårdhemmen behöver skyddsutrustning nådde fram. Det finns ändå kommuner där man genast tagit i bruk mun- och nässkydd av tyg som går att tvätta, så att personalen haft tillräckligt många för dagligt bruk.
Effekten syns med ett par veckors fördröjning
Coronavirusläget har varit värst inom Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt under hela epidemin. Ledande överläkare Markku Mäkijärvi sade ändå i torsdags att läget nu är lugnt på HUS.
– Vi vårdar 13 patienter på intensiven och drygt 20 på bäddavdelningen. Siffrorna är alltså lägre nu än på många veckor, trots att vi fortfarande har patienter. Det har också dykt upp nya misstänkta smittfall, så sjukdomen har inte försvunnit.
På HUS följer man med smittläget mycket noggrant. Mäkijärvi menar att det är sannolikt att antalet nya fall börjar öka efter att restaurangerna öppnar.
– Det finns också uppskattningar som talar om en ökning på 40 procent. Av dem är det nog en del sådana som inte klarar sig enbart med vård hemma, alltså får vi fler patienter igen. Vi är förberedda på det.
Institutet för hälsa och välfärds expert Jussi Sane säger att det värsta scenariot är att antalet nya fall ökar explosionsartat, eftersom det i sådana fall är svårare att hantera situationen. Sane tror ändå inte att vi står inför någon sådan ökning.
– Ifall sammankomsterna blir fler till antalet kan man tänka sig att fler smittas. Det är ändå inte så entydigt. Det beror mycket på under vilka förhållanden man träffas och på vilket sätt man ökar antalet kontakter.
På THL följer man noggrant med hur utvecklingen ser ut i andra länder där man gått in för att stegvis lätta på restriktionerna.
– Tidsperioden vi kunnat följa med är ganska kort, men i Danmark har ingen stor ökning skett. Det så kallade R-talet har inte stigit där, åtminstone ännu, säger Sane.
Hurdana följderna blir för Finlands del vet vi först om ungefär två veckor. Om två–tre veckor börjar det klarna hur läget är för sjukhusens del.
Inkubationstiden för covid-19 är två veckor och oftast tar det en vecka för smittan att utveckla symtom. Och sen ytterligare en vecka innan den insjuknade kan behöva sjukhusvård, förklarar Sane.
Hur lätt stramas restriktionerna åt?
Hur mycket måste antalet nya covid-19-fall öka för att Finland ska införa restriktioner igen? Kirsi Varhila och Jussi Sane säger båda att det inte finns något särskilt tal eller gränsvärde som måste passeras för att restriktionerna ska återinföras.
Både Social- och hälsovårdsministeriet och THL följer flera olika mätare.
För att bedöma behovet av en åtstramning av restriktionerna följer man med de epidemiologiska mätarna som bland annat talar om hur många en smittad person smittar (R0-talet).
Man ser också på de medicinska indikatorerna: alltså hur många som vårdas på sjukhus och på intensiven och hur många som dött och tillfrisknat.
Sedan tas också de funktionella mätarna i beaktande, alltså hur många som testas och hur många provtagningar som ger positivt resultat. Det gäller att se på helheten, menar Varhila.
När flera mätare börjar ge utslag tyder det på att man borde ta till någon slags åtgärder igen.
– Regeringen har beredskap att handla snabbt, ifall det börjar gå åt det hållet, försäkrar Varhila.
Både Sane och Varhila påminner att den enskilda medborgarens handlingar fortfarande är av stor vikt. Stanna hemma om du är sjuk, håll avstånd till andra och se till att ha god handhygien och hosta i armvecket eller i en näsduk.
– Trots att vi nu lättar på restriktionerna och många får lust att rusa på grönbetet borde vi ändå ha lite tålamod, tycker Varhila.
Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Koronarajoituksia löysätään maanantaina, mitä hyvälle tartuntatilanteelle tapahtuu? Varhila toivoo malttia kesälaitumille skriven av Hanna Terävä och Elisa Kallunki. Artikeln är översatt av Josefin Flemmich.