Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skolavslutningshelgen fick hela Svenskfinland att vakna till liv - åtminstone ur polisens synvikel

Från 2020
Uppdaterad 31.05.2020 13:29.
Ölburkar som ligger på marken framför ungdomar.
Bildtext Många firade skolavslutning i parker och på stränder.
Bild: Janne Lindroos/Yle

Trots att alla restauranger, barer och nattklubbar stod stängda sysselsattes polisen längs hela kusten av festande folk. I försommarvärmen samlades speciellt unga ute för att fira skolavslutning.

På flera håll rapporterar polisen om att de har fått ingripa då minderåriga drack alkohol. I till exempel Östra Nyland samlades unga vid Molnträsket i Sibbo.

- Vi konfiskerade stora mängder alkohol. Många ungdomar hade också fått tag på rätt mycket starksprit, säger kommissarie Anne Tuomisto.

I Östra Nyland oroades allmänheten också av fyrverkerier som sköts på flera håll trots rådande varning för skogsbrand.

Lugnare i Helsingfors och Västnyland

I Helsingfors delades det ut endast 30 böter till minderåriga som hade fått tag på alkohol. För åtta år sedan var motsvarande siffra 460.

Helsingforspolisen bedömer överlag att helgen har varit betydligt lugnare än tidigare år - det inte har rapporterats om misshandel eller brott mot egendom.

Traditionsenligt samlar sig folk på skolavslutningen i Brunnsparken, men också där var det lugnare än vanligt. Däremot fick det soliga vädret människor att samlas i Sinebrychoffparken och Esplanadparken, men också där gick firandet lugnt till.

avslutning, fest
Bildtext Så här såg det ut efter firarna i Helsingfors
Bild: Lehtikuva

I Västra Nyland rörde sig också mycket ungdomar och polisen fick hälla ut en del alkohol, men i stora drag har det gått lugnt till. Polisen fick också anmärka om att man inte får använda engångsgrill då det råder fara för skogsbrand.

Ung kråka sysselsatte på Åland

Också på Åland förlöpte lördagen mycket lugnt. I polisens pressmeddelande skriver Ålandspolisen om att de blev kallade till Mariehamn för att man hade hittad en skadad kråka som man önskade att polisen skulle avliva.

Efter en kort utredning kunde polisen konstatera att det rörde sig om en ung fågel som inte ännu hade lärt sig flyga och polisen upplyste anmälaren om detta. Kråkan fick fortsätta sin färd i lugn och ro.

I Mariehamn övervakade polisen också ungdomar som festade, men också där gick det lugnt till.

Fartfyllt i Åboland och flera slagsmål som polisen inte hann ta i tu med i Österbotten

I Åbo samlades folk längs Aura å, och i stort sett
gick själva festandet lugnt. Däremot skapade rattfyllerister och fartdårar problem.

I Österbotten sysselsatte slagsmål på flera håll polisen. De beskriver natten som en av de stressigaste. Speciellt skolparken i Jakobstad anmäldes flera fall av misshandel.

Diskussion om artikeln