Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

UM: Tolv finländare anlände från al-Hol-lägret till Finland i söndags

Från 2020
Uppdaterad 01.06.2020 05:25.
Kvinnor stiger ombord på en buss i al-Hol-lägret i Syrien.
Bildtext Arkivbild.
Bild: EPA/AHMED MARDNLI

Utrikesministeriet bekräftar att finländare som befunnit sig i IS-lägret al-Hol har anlänt till Finland i dag. Det handlar om tre familjer som lyckats fly från al-Hol. De flögs till Finland från Turkiet på söndag eftermiddag.

Familjerna består av sammanlagt tolv personer, nio barn och tre vuxna kvinnor. Barnen är under tio år gamla, uppger UM.

Familjerna har vid olika tidpunkter under vårens lopp lyckats fly från al-Hol, där de varit internerade.

– Om man beaktar omständigheterna mår de bra, åtminstone fysiskt, sa understatssekreterare Pekka Puustinen från UM på söndagen.

Det är oklart hur familjerna har lyckats fly från lägret. UM avråder från att på eget bevåg lämna lägret. Det är mycket farligt, säger Puustinen.

Vid UM är man inte medveten om att några andra finländare förutom de här tolv skulle ha flytt från lägret.

Inga detaljer om vad som händer med familjerna

De finländska myndigheterna har av säkerhetsskäl iakttagit stor försiktighet vad gäller de minderåriga barnens integritet.

Barnen och mödrarna uppges ha tagits om hand av myndigheterna vid ankomsten. UM ger ingen närmare information om vad som nu kommer att hända med kvinnorna och barnen.

Frågor om barnskydd, hälsogranskningar, karantänsarrangemang och möjliga brottsutredningar har myndigheterna framledes ansvar för, säger UM.

Beviljades resedokument vid ambassaden i Ankara

UM har bistått barnen och deras vårdnadshavare i enlighet med den lagstiftning som gäller konsulära tjänster.

De beviljades resedokument på ambassaden i Turkiets huvudstad Ankara och deras hemfärd ordnades i samarbete med turkiska myndigheter, skriver UM.

UM påpekar att alla finländska medborgare har rätt att återvända till Finland om de så önskar. Utrikesministeriets och ambassadernas uppgift är att erbjuda nödvändiga dokument som möjliggör hemresan.

Finländare fortfarande kvar i al-Hol

Totalt har cirka 30 finländska barn och deras cirka elva mödrar varit internerade i al-Hol. Enligt UM finns det fortfarande kring 20 finländska barn och färre än tio mödrar kvar i lägret.

Dessa kan ändå inte tas hem för närvarande eftersom de lokala myndigheterna har avbrutit samarbetet på grund av coronapandemin, säger UM.

Myndigheterna i Finland har grundlagsenlig plikt att ta hem de finländska barnen i lägret, och det arbetet fortsätter, intygar UM. Det är UM:s specialsändebud som sköter ärendet också i fortsättningen.

Helsingin Sanomat var först med nyheten om att finländare från al-Hol var på väg till Finland.

Avradikalisering inleds?

Tidningen skrev att myndigheterna är redo att inleda avradikaliseringsåtgärder för de finländska IS-familjerna. I intervjuer för Yle Uutiset har de finländska kvinnorna ändå intygat att de var husmödrar, som levde ett normalt liv och inte begick några grymheter. Vissa påstod att de redan länge försökt lämna området.

I december i fjol anlände två föräldralösa barn från al-Hol till Finland.

Utrikesminister Haavistos agerande i al-Hol-frågan väckte mycket uppståndelse i höstas. Haavisto förargade sin tjänstemannakår genom att överlåta ansvaret för al-Hol-frågan till ett specialsändebud, och frånta chefen för den konsulära avdelningen, Pasi Tuominen, uppdraget.

Läs mer om uppståndelsen här.

Artikeln uppdaterades 16.40 med UM:s pressmeddelande.

Artikeln uppdaterades 19.42 med hur många som anlänt och med Pekka Puustinens kommentar.