Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Estland: Invånare från sexton länder får nu komma in i landet utan krav på karantän

Från 2020
Virugatan i Tallinn med Viruporten och Gamla stan i bakgrunden.
Bildtext Gamla stan i Tallinn är redo för turister. Så här tomma har inte gatorna varit den här tiden på året under det här millenniet.
Bild: Gustaf Antell

Från och med idag har Estland öppnat sina gränser för alla friska finländare. Förutom att färjetrafiken mellan Tallinn och Helsingfors blir intensivare väntas flygtrafiken komma igång på nytt.

Estlands beslut att slopa kravet på tvåveckors karantän för invånare och medborgare från 14 nya länder trädde i kraft under natten till måndag. Finland är ett av de länderna.

Medborgare från Lettland och Litauen har redan i ett par veckor kunnat resa fritt till Estland.

Den stora förändringen är att gränserna öppnas - att folk inte sätts i karantän. När du sätts i karantän är det inte många som vill resa.

― Eero Pärgmäe

- Det här är ett modigt beslut av regeringen, men om vi ser på coronastatistiken de senaste veckorna så är antalet smittade faktiskt väldigt litet, säger Eero Pärgmäe, kommersiell chef på Tallinns internationella flygfält.

Den estniska regeringens beslut påverkar färjetrafiken och flygtrafiken väldigt olika.

Rederierna har redan satt in fler turer på linjen Helsingfors-Tallinn. Förväntningarna på att de finländska turisterna ska börja strömma till Tallinn är stora.

En bild av Tom of Finland på väggen i en gångramp på flygplatsen i Tallinn.
Bildtext I Estland hoppas de flesta att finländska sommarturister ska våga komma på besök, även Tom.
Bild: Gustaf Antell

- Inom flygindustrin är det annorlunda, säger Pärgmäe. Folk köper sina flygbiljetter i god tid, så regeringens signal att det nu är ok att komma hit betyder att antalet resenärer ökar först i juli-augusti.

De här är en förklaring till att många länder öppnar sina gränser redan nu. De har ögonen på de européer som de hoppas vågar resa under de stora semestermånaderna senare i sommar.

- Vi behövde alltså det här goda beslutet så tidigt som möjligt, säger Pärgmäe. Antalet destinationer du når från Tallinns flygfält ökar redan nu, men antalet resenärer ökar inte än. Det är en viktigare siffra.

Eero Pärgmäe, kommersiell chef på Tallinns flygplats med några flygplan i bakgrunden.
Bildtext Eero Pärgmäe
Bild: Gustaf Antell

Anledningen till att Estland öppnar sina gränser är turismen, som står för drygt 7 procent av BNP. Det är också den sektor som hittills har drabbats hårdast av coronakrisen.

Det handlar om en kalkylerad risk och till exempel svenskar, danskar, belgare, holländare, britter, irländare, spanjorer och italienare är inte ännu lika välkomna.

Utrikesminister Urmas Reinsalu har antytt att gränserna till alla Schengenländer öppnas snart, men det beror på hur coronaläget utvecklas.

Enligt de nya reglerna för när enskilda länders gränser öppnas, eller stängs igen, står det att ett land måste ha färre än 15 smittade personer per 100.000 invånare under de senaste två veckorna.

Läs Estlands utrikesministeriums mer detaljerade information om reglerna här, på engelska.

Utgående från de tabeller Estland följer ser det ut att ta mycket lång tid innan svenskar och britter tillåts komma till Estland utan 14-dagars karantän.

"Baltiska bubblan" blev ett lyckat test

Estland har klarat sig relativt bra i kampen mot coronaviruset och antalet dödsfall i relation till folkmängden är lägre än i Finland.

Finland har 58 dödsfall per en miljon invånare, Estland 51.

Öppningen av det estniska samhället för två och en halv veckor sedan har inte lett till en märkbar uppgång i virusets spridning.

De baltiska ländernas beslut att den 15 maj öppna sina inbördes gränser har enligt hälsovårdsmyndigheten inte lett till ett enda nytt coronafall i Estland.

Martin Kadai, från hälsovårdsmyndigheten säger att coronaviruset inte i något skede nådde definitionen för en epidemi.

- Vi hade ett coronavirusutbrott, inte en epidemi, eftersom tröskeln för en epidemi är betydligt högre när det handlar om akuta luftvägsinfektioner.

Stora hallen på Tallinns internationella flygplats är helt tom på folk.
Bildtext Stora hallen alla besökare på Tallinns internationella flygplats passerar. Så här har det sett ut största delen av de senaste två månaderna trots att flygplatsen i princip har varit öppen hela tiden.
Bild: Gustaf Antell

Enligt Kadai finns det ändå en risk för att viruset ännu kommer tillbaka som en epidemi.

I en intervju för Estlands rundradio ERR varnar han för riskerna med att mänskor börjar känna skam om de smittas.

- Om mänskor börjar gömma sin sjukdom kommer vi inte att kunna hålla sjukdomen under kontroll.

På samma sätt varnar Kadai friska personer för att stigmatisera dem som har smittats.

- Bland det värsta som kan hända med personer som har symptom är att de blir rädda för att få en diagnos. Ungefär 80 procent av alla smittade kan dölja sjukdomen eftersom de inte behöver sjukhusvård.

På golvet i ett köpcentrum i Tallinn påminner markeringar hur stort avstånd två meters social distansering är.
Bildtext Rekommendationerna om två meters social distansering gäller fortfarande i Estland.
Bild: Gustaf Antell