Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Yles HD-kanaler syns nu i hela Finland

Från 2020
Planssi missä näkyy HD-kanavien kanavapaikat. Yle TV1 kanavapaikka 21, Yle TV2 kanavapaikka 22, Yle Teema/Fem kanavapaikka 25.

Yles tv-kanaler kan nu ses som högupplösta i hela Finland via alla distributionskanaler.

Från och med den 1.6.2020 syns kanalerna också i antennätet i hela landet, samtidigt syns de regionala nyhetssändningarna i antennätet i Yle TV1 HD. Sedan tidigare har Yles HD-kanaler distribuerats av alla kabel-tv- och IPTV-operatörer i Finland, satellit-tv-operatörer samt Canal Digital och Yle Arenan.

“Det här är ett viktigt ögonblick för oss: vi kan erbjuda vårt innehåll med högsta kvalitet över allt i Finland. Att kunna betjäna alla finländare på lika villkor utgör kärnan i public service. Högupplösning är en naturlig del av vår kontinuerliga utveckling av innehållsproduktion, teknik och tjänster. Yles uppdrag är att vara en pionjär inom den finländska tv-branschen och det utvidgade HD-området i hela landet ger också andra tv-bolag i Finland möjligheten att övergå till distribution av högupplöst tv”, säger Yles verkställande direktör Merja Ylä-Anttila.

I antenndistributionen flyttades Yles HD-kanaler till Digitas UHF-nät den 1.4.2020. Antennätet, som möjliggör HD-sändningar, täcker nu hela Finland.

“Jag är mycker nöjd över att vi med snabb tidtabell har kunnat bygga ett HD-nät som täcker hela landet. Det har varit en lång väntan på att de högupplösta sändningarna ska omfattas av antennätet och vi är mycket glada över att nu kunna erbjuda Yles högklassiga tv-innehåll med HD-kvalitet till alla som tittar via antennätet i Finland. Vi hoppas att hela branschens övergång till HD tar fart i och med det här”, säger Digitas verkställande direktör Vesa Tykkyläinen.

För att antennhushållen ska kunna ta del av Yles HD-kanaler behövs en UHF-antenn som är riktad mot Digitas sändningsstation (kanalknippe B) samt en DVB-T2 Antenna Ready HD-certifierad mottagare. Digita Info hjälper vid problem med antennmottagning.

Information om Yles HD-kanaler

På andra språk