Hoppa till huvudinnehåll

Sport

La Liga tänker få säsongen avklarad på en dryg månad – lagen har minst 72 timmar mellan matcherna

Från 2020
Barcelona firar mål mot Villareal.
Bildtext FC Barcelona toppar La Liga.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Den spanska fotbollsligan La Liga börjar torsdagen den 11 juni och den 19 juli är det tänkt att säsongen är klart spelad. Det betyder elva matcher för alla 20 lag i La Liga, på 39 dagar.

La Liga blir den andra stora europeiska fotbollsligan som startar efter uppbrottet som följde på grund av coronapandemin, efter tyska Bundesliga som startade redan den 16 maj.

La Liga börjar den 11 juni med ett lokalderby mellan Sevilla och Real Betis. Under de tre följande dagarna spelas ytterligare nio matcher i det som kommer att bli den första omgången efter coronapausen.

Följande matchomgång spelas mellan den 15 och den 18 juni. Totalt ska elva matchomgångar spelas, och målet är att La Liga ska vara klart den 19 juli.

– Vi vill att nästa säsong ska börja den 12 september, sade La Ligas ordförande Javier Tebas till Movistar.

– Vi har byggt upp programmet så att det ger varje lag minst 72 timmar mellan matcherna. Vi kommer att uppdatera programmet två matchomgångar åt gången, när vi känner till väderförhållandena. Dagarna vet vi två veckor i förväg, sade Tebas.

I de stora europeiska serierna är det kutym att ha ett preliminärt matchschema som uppdateras och preciseras närmare tidpunkten för matchen.

Inför den nya seriestarten toppar Barcelona tabellen med två poängs marginal till Real Madrid (58 poäng versus 56 poäng). Ungefär tio poäng bakom toppduon kommer ett koppel lag – Sevilla, Real Sociedad, Getafe, Atlético Madrid och Valencia) som hittills har samlat ihop 42–47 poäng. Espanyol är sist i tabellen med 20 poäng.

Diskussion om artikeln