Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bolsonaros styre jämförs med det tyska på 1930-talet - hans auktoritära regim i Brasilien får nu en samlad brokig front emot sig

Från 2020
Demonstranter och kravallpolis i São Paulo 31.5.2020.
Bildtext Demonstranter och kravallpolis i São Paulo 31.5.2020
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Olika grupper i Brasilien försöker nu förena sina krafter och riktar sig emot presidentens nonchalanta och diktatoriska skötsel av landet. Hotbilder målas upp - och det görs jämförelser med situationen i Tyskland på 1930-talet.

I lördags gick startskottet för rörelsen Movimento Estamos Juntos ("Vi är här tillsammans"). Medborgare, företag institutioner och organisationer slår sig samman i en gemensam vädjan för demokrati.

President Jair Bolsonaros auktoritära ledarskap och hans kaotiska respons på coronaviruset väcker ilska. Bolsonaro, som tog över makten i januari 2019 har blivit skarpt kritiserad för att tona ner allvaret i den pågående pandemin.

Han anser att en nedstängning av ett samhälle är onödigt för att det paralyserar ekonomin och leder till utbredd arbetslöshet och nöd.

Men både hälsomyndigheter och ilskna medborgare riktar nu allt starkare kritik mot presidenten.

Brasilianska oppositionsaktivister protesterar mot president Jair Bolsonaro i Brasilia 21.5.2020
Bildtext Brasilianska oppositionsaktivister protesterar mot president Jair Bolsonaro i Brasilia 21.5.2020
Bild: AFP / Lehtikuva

Latinamerikas största ekonomi har blivit centrum för covid-19-pandemin i den latinamerikanska världen. Den okontrollerade virusframfarten har lett till ett mycket stort antal insjuknade och döda i Brasilien.

Akademiker, politiker och kulturpersoner engagerar sig mot Bolsonaro

Prominenta personer från hela det politiska fältet i Brasilien har publicerat ett manifest med uppmaningen att bilda en gemensam front för att skydda demokratin - och människoliv.

Många ledande akademiker, kulturpersoner och politiker i Brasilien har engagerat sig i den nya rörelsen.

Bolsonaro framträder ibland som en karikatyr, som någonting komiskt. Men han är farlig

Manifestet - där brasilianarna uppmanas att mobilisera sig för att försvara "liv, frihet och demokrati" - har fått ett stort stöd också på kyrkligt håll, vilket återspeglar en växande anti-Bolsonaro-rörelse.

Vänstern, högern och centern ombeds förena sig för att få demokratin att överleva tills Jair Bolsonaro kan röstas ut i nästa presidentval 2022. Bolsonaro anses kunna bli återvald till president bara om oppositionen är splittrad.

"Det gäller att välja mellan demokrati och barbari"

De som har engagerat sig i motståndsfronten betonar att det är landets framtid och hela demokratin som står på spel. Man talar om "ett val mellan demokrati och barbari".

- Bolsonaro framträder ibland som en karikatyr, som någonting komiskt. Men han är farlig. Han och alla anhängare av hans fanatiska högerextrema sekt är farliga, säger Flávio Dino, en prominent vänsterpolitiker som är aktiv i rörelsen, till The Guardian

Den nya rörelsen uppges ha blivit inspirerad av Diretas Já - en historisk demokratikampanj som bidrog till att få slut på två decennier av militärstyre på 1980-talet. Då drevs också diverse olika element samman av sitt gemensamma intresse.

Också nu finns det ett klart behov av en bred koalition i kampen mot något som ses som en hotande ny diktatur.

Jair Bolsonaro har militär bakgrund och försvarar militäregimen som hade makten under åren 1964-1985.

Lobão, en högerinriktad popstjärna, säger att han anslutit sig till den nya rörelsen för att han känner avsmak för det "folkmordsliknande fiasko" som Bolsonarso respons på coronavoiruset utgjort. Han röstade på Bolsonaro år 2018, men säger nu till The Guardian att "den här parodin och den otroligt vårdslösa inställningen till den allmänna hälsan" inte kan tillåtas fortsätta.

Demonstranter möts av kravallpolis i São Paulo 31.5.2020. Både hälsokrisen och den politiska krisen tillspetsas.
Bildtext Demonstranter möttes av kravallpolis i São Paulo 31.5.2020. Både hälsokrisen och den politiska krisen tillspetsas.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

President Bolsonaro böjer sig inte

Men president Jair Bolsonaro själv viker sig inte. Han fortsätter att strunta i rekommendationerna om distans mellan människor. Han har också misslyckats med att utse en permanent hälsominister efter att ha tvingat bort två hälsoministrar på bara en månad.

Högerpopulister har skärpt spänningarna ytterligare genom demonstrationer där man krävt att kongressen och Högsta domstolen ska stängas. En del demonstranter har velat sticka byggnaderna i brand.

En av domarna har jämfört riskerna för demokratin i Brasilien med Hitlers Tyskland.

Celso de Mello, domare vid Brasiliens högsta domstol, högsta har sagt att de som stöder presidenten är ute efter att skapa en militärdiktatur.

- Vi måste undvika att det går som i Weimarrepubliken då Hitler, efter att ha blivit vald av folket ... inte tvekade att ogiltigförklara grundlagen och införa ett totalitärt system 1933, säger de Mello till andra domare i ett meddelande som nyhetsbyrån Reuters tagit del av. Också brasilianska tidningar har citerat domarens uttalande.

Högsta domstolen håller på med att utreda Bolsonaros agerande.
Bolsonaro fördömer Högsta domstolens utredningar.

På lördag kväll marscherade en rad Bolsonaroanhängare iväg till Högsta domstolen med facklor och krävde att domstolen skulle stängas.

Brasiliens president Jair Bolsonaro uppträder inför jublande anhängare i Brasilia 31.5.2020.
Bildtext Brasiliens president Jair Bolsonaro visar sig i en helikopter inför jublande anhängare i Brasilia 31.5.2020.
Bild: EPA-EFE/All Over Press
Brasiliens president Jair Bolsonaro till häst med anhängare i Brasilia 31.5.2020.
Bildtext Brasiliens president Jair Bolsonaro till häst med anhängare i Brasilia 31.5.2020. Bolsonaro
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Demonstrationer både för och emot Bolsonaro

Både anhängare och motståndare till president Bolsonaro demonstrerade på söndagen i Sao Paolo. Evenemangen hade organiserats via sociala medier.

Soptunnor vältes omkull och stacks i brand, och butiker vandaliserades.

Bolsonaro flög i en militärhelikopter över en demonstration i Brasilia där demonstranter höll upp banderoller där det krävdes att både högsta domstolen och kongressen skulle stängas. Enligt demonstranterna "konspirerar" Högsta domstolen och kongressen mot regeringen.

Efter sin helikopterfärd promenerade presidenten till demonstrationen och skakade hand med sina anhängare. Han använde inget ansiktsskydd trots att det blivit obligatoriskt att använda sådana i huvudstaden.

Sedan satt sig Bolsonaro till häst, och red genom folkmassan.

Brasiliens president Jair Bolsonaro med anhängare i Brasilia 31.5.2020. Bolsonaro
Bildtext Bolsonaro med anhängare i Brasilia 31.5.2020
Bild: AFP / Lehtikuva

Under söndagens demonstrationer i São Paulo marscherade Bolsonaros motståndare fram längs huvudgatan för att protestera mot "fascism".

Kravallpolis hindrade dem från att gå för nära den demonstration som ordnats av presidentens anhängare. Polisen använde sig av tårgas för att tränga tillbaka stenkastande ungdomar.

Bolsonaro stöds av ungefär 30 procent av folket

Enkäter har visat att president Jair Bolsonaro stöds av 30 procent av brasilianarna, men att han under de senaste veckorna har förlorat miljontals väljare.

Källor: Reuters , AFP, The Guardian

Diskussion om artikeln