Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå permitterar inte men stoppar rekryteringar i flera år - stadsstyrelsen godkände massivt sparprogram med några ändringar

Från 2020
Borgå stadshus en höstdag.
Bildtext Borgå stad behöver spara in sammanlagt 25-30 miljoner euro.
Bild: Yle/Jeannette Lintula

Stadsstyrelsen har sagt sitt om Borgås stora sparprogram för att klara av följderna av coronakrisen. Programmet går nu vidare till stadsfullmäktige.

Borgå stad var redan före coronaviruspidemin i behov av att göra inbesparingar på cirka tio miljoner euro. Nu behöver staden spara in sammanlagt 25-30 miljoner euro.

För att klara av det här ska staden ta till ett stort sparprogram och skära ner i en stor del av stadens service.

Stadsstyrelsen i Borgå behandlade sparprogrammet, programmet för hållbar ekonomi 2020–2026, vid sitt möte på måndagskvällen.

Vi ser att situationen är sådan att det inte går att slå fast programmet ända fram till 2026

Stadsstyrelsens ordförande Jaakko Jalonen (SDP) berättar att det var ett tungt och långt möte med mycket diskussion kring sparåtgärderna och vad de innebär.

- Hela styrelsen är ändå av den åsikten att den ekonomiska situationen är väldigt svår och att något måste göras. Vi måste vara förberedda.

Stadsstyrelsen gick in för att godkänna sparprogrammet med några förändringar.

- Vi beslutade om åtgärder för 2020 och vissa åtgärder för 2021. Tanken är att sparprogrammet fortsätter och blir ett löpande program.

Sektorerna ska omedelbart börja vidta åtgärder som föreslagits för år 2020.

Minskade besparingarna i skolmaten

Jalonen berättar att programmet kommer att preciseras med tiden då nya sparmöjligheter hittas.

- Vi ser att situationen är sådan att det inte går att slå fast programmet ända fram till 2026. Det här på grund av att den ekonomiska situation hela tiden kan bli värre eller så kan den bli bättre. Det betyder att vi hela tiden ska granska programmet.

Jalonen berättar att styrelsen gjorde en del förändringar i sparprogrammet innan de godkände det. Stadsstyrelsen tog exempelvis bort besparingar för åtgärder inom skolnätet och dess fastigheter och dagvården.

- Vi minskar inte heller pengar för sommararbetare, besparingarna i skolmaten minskar bara med hälften och sommarbussen Rinkeli stoppas också för 2021.

Jalonen berättar att stadsstyrelsen inte kunde ta ställning till skattemängderna och att de kommer att behandlas vid budgetbehandlingen senare i år.

Stadsfullmäktige kommer att behandla sparprogrammet vid sitt möte den 11 juni.

Inga permitteringar

Under sitt möte behandlade stadsstyrelsen också personalbesparingar i staden.

Stadsstyrelsen beslöt att personalen inte permitteras 2020. Besparingar ska i stället ske genom ett rekryteringsförbud under flera år.

- Det här betyder att man för vart och ett jobb som blir ledigt noggrant ska bedöma ifall den platsen behöver fyllas eller inte. Ingen får anställas direkt, säger Jaakko Jalonen.

Vissa tjänster måste fyllas då de blir lediga om någon säger upp sig eller går i pension, men varje tjänst ska bedömas skilt för sig, berättar Jalonen.

- Det är inte omöjligt att uppnå det här. Årligen går över 100 av stadens anställda i pension. Det kommer att bli så att ungefär en tredjedel av de tjänster som blir lediga inte fylls.

Diskussion om artikeln