Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Utrikesminister Haavisto: Finska myndigheter har inte hjälpt familjerna från al-Hol att fly

Från 2020
Uppdaterad 02.06.2020 05:12.
Pekka Haavisto är fotograferad utomhus. Han tittar något åt sidan, men är fotograferad framifrån.
Bildtext Utrikesminister Pekka Haavisto svarar på journalisternas frågor före regeringens aftonskola på Ständerhuset den 1 juni 2020.
Bild: Lehtikuva

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) bestrider påståendet om att finska myndigheter ska ha hjälpt de tre mammorna och deras barn fly från lägret i al-Hol.

Haavisto säger i Yles A-studio att myndigheterna tvärtom rekommenderat alla finländare i al-Hol att inte försöka fly eftersom det är så farligt.

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho uttalade sig under måndagen med misstankar om att Finland har hjälpt familjerna fly.

– De finska myndigheterna har inget att göra med de här personernas flykt från lägret. Tvärtom har vi gett instruktioner till finländarna där att hålla sig lugna och stanna vid lägret tills coronaepidemin är över och vi kan hjälpa barnen enligt normala arrangemang, säger Haavisto i A-studio.

"Det har helt klart varit traumatiskt"

Haavisto bekräftade tidigare under måndagen att han i fredags klockan 21.28 fick höra att även de sista barnen som är på väg till Finland tagit sig över gränsen till Turkiet.

Därmed har alla tre mammor och nio barn under 10 år lyckats ta sig till Turkiet från det läger i Syrien där de hållits internerade på eget bevåg.

Haavisto säger att resan genom Syrien uppenbarligen varit farlig, eftersom det är ett krigsområde och också de syriska myndigheterna kan ha varit intresserade av de här personerna.

– Vi har inte kunnat rekommendera att man lämnar lägret. Det har helt klart varit traumatiskt och som tur har alla barn överlevt resan, tillägger Haavisto i A-studio.

Finländarna fick finsk konsulär hjälp i Turkiet.

Uppgifter om finländarnas flykt från lägret al-Hol i Syrien där de hållits internerade kom under flera veckors tid och i vissa fall i flera månader, säger Haavisto.

Finska myndigheter kontaktade de turkiska

De finska myndigheterna har däremot gett information till de turkiska myndigheterna om finländarnas ankomst från lägret. Haavisto säger att man hjälpt de turkiska myndigheterna genom att ge personuppgifter om finländarna och en ungefär tidpunkt för när finländarna anländer vid gränden.

– De anlände inte i grupp, utan ensamma, säger Haavisto.

– Vi bad om hjälp av de turkiska myndigheterna och berättade att vi ordnar resedokument åt finländarna om de får komma in i Turkiet så att de kan ta sig till Finland.

"Barn i ett krigsområde"

Haavisto säger att han inte på förhand har kunnat kommentera finländarnas försök att ta sig från Syrien till Turkiet, eftersom det rörde sig om finländska barn som befann sig i ett krigsområde.

Han säger att man redan på torsdagen visste att finländarna försöker ta sig över gränsen, men det var omöjligt att berätta om det här i offentligheten eftersom det handlade om barnens säkerhet.

Haavisto säger att finländarna från al-Hol nu är med finländska myndigheter.

– För barnens del handlar det säkert om sociala myndigheter och för de vuxnas del säkert om polisen, säger Haavisto.

Haavisto säger att barnen efter omständigheterna mår bra.

Kvar på lägret i al-Hol finns fortfarande cirka 20 barn och cirka 10 fullvuxna finländare.

Artikeln uppdaterad 2.6 klockan 05.09 med mer uppgifter från Yles A-studio.