Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland och övriga Norden sticker ut i Europa – i många andra länder råder munskyddstvång

Från 2020
Uppdaterad 03.06.2020 14:26.
Eva Brunell sätter på sig ett munskydd.
Bildtext Olika riktlinjer för användning av ansiktsskydd råder i olika länder.
Bild: Yle/ Mats Ahlnäs

Ansiktsskydd dämpar inte spridningen av coronaviruset. Det beskedet gav Social- och hälsovårdsministeriet på fredagen då det presenterade resultatet av sin utredning om ansiktsskyddens effekt. Samtidigt råder tvång att bära ansiktsskydd runt om i Europa.

I de totalt fem undersökningarna som utredningen byggde på undersöktes kirurgiska ansiktsskydd. Utredningen kan inte påvisa att ansiktsskydden kan minska på spridningen av coronaviruset.

Utredningen har överlåtits till statsrådet.

Just nu råder alltså inget allmänt tvång att använd ansiktsskydd i Finland. Vissa företag kan ändå kräva att anställda och kunder använder skydd.

Det gäller främst företag som erbjuder service. Exempelvis flygbolaget Finnair kräver att resenärerna använder ansiktsskydd.

När ska man använda ansiktsskydd och vad ska man tänka på?

Eftersom utredningen bara har utgått från kirurgiska ansiktsskydd, gäller resultaten inte för tygmasker. Tygmasker är av varierande kvalitet vilket innebär att också effekterna kan variera.

Länder runt om i Europa kräver ansiktsskydd på offentliga platser

Inget nordiskt land har infört tvång på ansiktsskydd.

Runt om i övriga Europa är situationen ändå en annan. I de allra flesta fallen måste man använda skydd i kollektivtrafik och på flygplatser.

Länder som kräver ansiktsskydd i kollektivtrafiken är Belgien, Frankrike, Nederländerna, Slovenien och Polen, skriver Dagens Nyheter (betalmur).

I Grekland, Luxemburg, Malta och Tyskland måste man förutom i kollektivtrafiken också använda ansiktsskydd i affärer.

På vissa håll gäller tvånget att bära ansiktsskydd på alla offentliga platser.

Det här är fallet i Slovakien och i Spanien. I Spanien måste alla som fyllt sex år bära ansiktsskydd både inomhus och utomhus, när man inte kan hålla tillräckligt avstånd till andra personer.

I Tjeckien, som var det första landet i Europa att införa tvång på ansiktsskydd, håller man ändå på att luckra upp kraven.

Motiveringen till att ansiktsskydden ska användas verkar i många fall vara att alla måste göra sitt yttersta för att hindra virusspridningen.

När Österrike i början av april införde masktvång sa förbundskansler Sebastian Kurz att han förstår att det kan kännas obekvämt att använda mask, men att vi alla måste göra vårt yttersta för att hindra virusspridningen.

I normala fall skulle myndigheter vänta på noggranna utredningar innan de ger nya hälsodirektiv, men enligt The Economist (betalmur) har det rådande coronaläget gjort det omöjligt att vänta på den typen av utredningar.

Nu har ändå en sådan utredning gjorts i Finland.

WHO: Du behöver inte använda ansiktsskydd om du är frisk

Världshälsoorganisationen WHO har tidigare i vår slagit fast att friska personer inte behöver använda ansiktsskydd.

Undantag är ändå om man arbetar med personer som misstänks bära smitta.

Ansiktsskydd fungerar också bara i kombination med god handhygien och det är viktigt att veta hur man på ett ändamålsenligt sätt gör sig av med användna ansiktsskydd, konstaterar WHO.

Så här använder du munskydd rätt - Spela upp på Arenan

Källor: WHO, Dagens Nyheter, The Economist, Yle

Diskussion om artikeln