Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Matchprogrammet klart för damernas liga och herrarnas division 1 – EIF startar säsongen på bortaplan, första österbottniska derbyt spelas i augusti

Från 2020
Ekenäs IF mötte KTP på hemmaplan.
Bildtext EIF startar säsongen med många matcher mot österbottniskt motstånd.
Bild: Patric Westerlund/Yle

Det är bara att ta fram pennan och ringa in datumen för matcherna i den inhemska fotbollen. Damernas ligaspel inleds med ett derby i Helsingfors. I herrarnas division 1 får EIF spela intensivt mot österbottniska lag i upptakten av säsongen.

I juni startar de flesta av de nationella fotbollsserierna. I dag klarnade matchprogrammet för både damernas ligaspel och herrarnas division 1-säsong.

Först ut är damerna. Den 13 juni inleds ligan med fem matcher – bland annat Helsingforsderbyt mellan regerande mästaren HJK och PK-35.

På grund av coronapandemin har upplägget justerats för damerna. I stället för en grundserie och efterföljande slutserier spelas ligan som dubbel serie där alla lag spelar arton matcher.

Tre första omgångarna i damernas liga

Bollförbundet har skapat luckor i matchprogrammet om matcherna måste flyttas på grund av coronaviruset. Avsikten är att ligasäsongen ska vara färdigspelad i början av november.

– Vi kommer att se till att säkerheten och tryggheten efterlevs under matcherna. Vi är glada att vi efter en lång vår äntligen kan hämta glädje och känsla till människornas vardag i form av idrottsevenemang, säger Heidi Pihlaja som är utvecklingschef på Bollförbundet.

Hela programmet för ligan hittar man här.

Första österbottniska division 1-derbyt i augusti

Även matchprogrammet i herrarnas division 1 är klart. Säsongen inleds den 27 juni och målet är att de sista matcherna spelas i månadsskiftet oktober–november.

Fotbollsettan spelas som en dubbel serie och alla lag ska spela tjugotvå matcher.

I premiären inleder VPS, som i fjol flyttades ner från ligan, hemma mot MuSa. Jaro startar borta mot AC Kajaani och EIF inleder också på bortagräs – i Seinäjoki mot SJK Akatemia.

Tre första omgångarna i herrarnas division 1

För EIF blir det en start fylld med duster mot österbottniskt motstånd. I omgång två, tre och fyra blir det match mot VPS, KPV och Jaro.

I Österbotten spelas säsongens första derby den 1 augusti mellan VPS och KPV i Vasa. Den 5 augusti är det Jaro–VPS, den 9 augusti KPV–Jaro, den 26 september KPV–VPS, den 30 september VPS–Jaro och den 4 oktober avslutas derbydusterna med Jaro–KPV.

Hela programmet för division 1 hittar man här.

Segraren i division 1 tar steget upp till fotbollsligan. Tvåan får kvala för en plats i finrummet mot det näst sista laget i ligan. De tre sista lagen i division 1 degraderas.

Matchprogrammet för herrarnas fotbollsliga kommer i slutet av den här veckan.

Diskussion om artikeln