Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Helsinki International Horse Show flyttas med ett år: "Vore inte ansvarsfullt av oss att locka så stora mängder människor"

Från 2020
Helsinki International Horse Show.
Bildtext Det blir ingen Helsinki International Horse Show i år.
Bild: Satu Pirinen

Det ena efter det andra inhiberas höstens stora evenemang i Finland. Nu är det Helsinki International Horse Show som meddelar att man inhiberar höstens tävling.

Årets upplaga av Helsinki International Horse Show inhiberas. Det är föga oväntat coronapandemin som sätter käppar i hjulen för den anrika världscuptävlingen i banhoppning.

Det är nu redan bestämt att nästa Helsinki International Horse Show ska äga rum den 20–24 oktober 2021.

Orsaken bakom att inhibera årets tävling är oro och ansvar för publik och deltagare.

– Att man ska kunna arrangera stora evenemang i Finland och i Europa på hösten ser allt mer osannolikt ut. Det är ingen slump att evenemang som Slush och Flow Festival är inställda, säger tävlingsdirektören Tom Gordin på evenemangets webbplats.

Gordin säger att många av höstens stora evenemenang inom ridsporten redan har ställts in, och att hela världscupen 2020–2021 de facto står på spel. Inte minst i och med att förnäma Global Champions Tour och alla 18 tävlingar som hör dit inhiberades förra veckan.

Framtiden viktigast

Helsinki International Horse Show brukar samla tusentals intresserade åskådare till Helsingfors Ishall – under de populäraste huvudevenemangen kan det finnas upp till 7 000 åskådare på läktarna.

– Det vore inte ansvarsfullt av oss att locka så stora mängder människor så länge det inte finns ett vaccin som skyddar mot smittan, säger Gordin.

Det svåra beslutet att inhibera tävlingen togs under en tid när det inte ännu är klart om man över huvud taget får arrangera så stora tillställningar på hösten. Gränser och eventuella karantäner länder emellan gör det också svårt att planera och arrangera större evenemang.

– Den största risken hade varit att fortsätta med förberedelserna fram till hösten och sedan alldeles på slutrakan ha tvingats inhibera av en eller annan orsak. Det skulle inte vår ekonomi ha klarat av.

– Det viktigaste nu är att trygga framtiden för den finska världscupstävlingen och för Horse Show. Det måste skötas med äran i behåll, säger Gordin.