Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Inställda körövningar ledde till Svenskfinlands största virtualkör – framför österbottniska låten Döpt i Kyro älv

Från 2020
Åtta större rutor med många små rutor med bilder på människor i. I mitten står det Svenskfinlands största virtualkör.
Bild: Finlands svenska sång- och musikförbund

Över 300 personer har tillsammans stämt in och sjungit in Döpt i Kyro älv. Finlands svenska sång- och musikförbund har med sitt projekt skapat Svenskfinlands största virtualkör.

Det finns deltagare från både Finland och övriga delar av Europa. Den 310 personer starka kören sjunger Månskensbondens låt Döpt i Kyro älv.

Bakgrunden till projektet är undantagstillståndet orsakat av coronaepidemin. Förbundet frågade sig hur det kan erbjuda meningsfulla aktiviteter åt alla sångare då alla körer lagt sin ordinarie verksamhet på is.

– Det har helt klart funnits en beställning på ett projekt som detta och vi är oerhört glada över deltagarnas engagemang och positiva feedback, säger FSSMF:s verksamhetsledare Henrik Lillhannus i ett pressmeddelande.

I själva videon kan man också skymta Månskensbonden, eller Markus Bergfors, själv. Han blev mycket glad och överraskad över att så många visat intresse för att sjunga hans låt.

– Döpt i Kyro älv handlar om flera olika saker för mig, men bland annat är den en hyllning till att spela i band och att uttrycka sig genom musik tillsammans med andra. En kör är ju också som ett band. Därför känns det mycket fint att låten nu får vara med i det här projektet, där viljan att uttrycka sig tillsammans med andra trotsar dessa märkliga tider och hittar nya vägar, säger Bergfors.

Här kan du titta och lyssna på Döpt i Kyro älv sjungen av Svenskfinlands största virtualkör.

Diskussion om artikeln