Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå vaknar upp ur vinterdvalan - livligt vid åstranden när restauranger och uteserveringar får ha öppet igen

Från 2020
Fullpackad uteservering vid Borgå å.
Bildtext Den här uteserveringen var kanske den mest besökta just den här kvällen.
Bild: Yle / Mira Bäck

Första juni är här, vilket betyder att restauranger, caféer och barer åter får hålla öppet. Vi besökte åstranden i Borgå för att se hur den lite mindre restriktiva vardagen tagits emot.

Under dagen har det varit illavarslande mulet, men mot kvällen tittar solen fram och värmer upp asfalten. Längs med åstranden rör sig en strid ström av flanörer, cyklister och hundägare.

Utanför glasskiosker och vid uteserveringar sitter människor och njuter av någonting kallt, antingen i strut eller stop.

Vy av åstranden med fotgängare, cyklister och en uteservering.
Bildtext Måndagskvällen var varm och vacker.
Bild: Yle / Mira Bäck

Efter månader av isolering känns det som om hela stan är ute, även om det nog egentligen är långt ifrån trängsel på de flesta ställen.

- Det känns bra att vara ute och se människor, att bara sitta där på uteserveringen och känna att livet är mer normalt än tidigare, säger Marianne Winberg.

En gravid kvinna, en man och två flickor ler mot kameran. Bakom dem syns en uteservering invid ån.
Bildtext Marianne Winberg spenderade kvällen invid ån tillsammans med Sauli Honkanen, Liina Honkanen och Ella Stenström. Sommaren går i väntans tecken: i juli ska familjen få en till medlem.
Bild: Yle / Mira Bäck

Hon och hennes familj har ätit på en av uteserveringarna vid åstranden, och nu är det dags för efterrätt. Barnen skopar ivrigt i sig glassen så den inte ska hinna smälta i solskenet.

Från och med måndagen den första juni börjar samhället öppnas upp igen. Restauranger får hålla öppet, men måste följa strikta regler.

Restauranger och caféer får hålla öppet mellan 6 och 23, alkohol får serveras mellan 9 och 22. Om du ser fram emot att få dansa på borden fram till småtimmarna så måste du alltså ge dig till tåls ännu.

Endast hälften av kundplatserna inomhus får fyllas. Det gäller inte på uteserveringar, men också där måste man se till så det finns tillräckligt med säkerhetsavstånd mellan kunderna.

Winberg tycker det känns tryggt att röra sig bland folk så länge man kommer ihåg att tvätta händer och hålla avstånd, men hon skulle kanske inte ännu vilja sätta sig inomhus på en restaurang eller ett café.

På uteserveringen där familjen åt middag var det ganska mycket folk och Winberg funderar på att det kanske skulle gå att ta bort något bord för att göra det lite luftigare.

Sommarlov

Maria och Mirjami Lappalainen sitter utanför en glasskiosk med var sin kaffe och glass. Mor och dotter har båda sommarlov och har åkt på utfärd till Borgå för att fira.

- Jag har nog lite den där känslan, att nog är det väl okej, kommer det att gå bra? Men nog är det roligt att sitta här och jag har väntat på att caféer och restauranger ska öppna, säger Maria Lappalainen.

Två kvinnor sitter vid ett bord utomhus.
Bildtext Maria och Mirjami Lappalainen har båda semester.
Bild: Yle / Mira Bäck

Inte heller familjen Lappalainen tycker det känns otäckt att röra sig ute bland folk.

- Nog känns det tryggt. Annars skulle jag ha blivit hemma, säger Maria Lappalainen.

Familjen började utfärden med att äta inne på en restaurang. De var de enda kunderna inomhus och tyckte det kändes bra.

Pluspoäng för handdesi

På en bänk bakom glasskiosken sitter väninnorna Outi Tarri och Mia Asikainen.

- Vi förväntade oss nog att fler ställen skulle ha öppet. Vi kom nämligen hit på dagsutfärd från Helsingfors, säger Asikainen.

Vännerna har ätit på restaurang och köpt stora kassar med choklad från godisaffären i Gamla stan.

- Bara man tar det lugnt och försiktigt så går det nog bra att öppna upp samhället. Jag skulle kanske inte gå på konsert, det känns inte tryggt, säger Tarri.

Två glada kvinnor sitter på en bänk i solen.
Bildtext Väninnorna Outi Tarri och Mia Asikainen är på traditionell sommarutflykt i Borgå.
Bild: Yle / Mira Bäck

Asikainen påpekar att många restauranger och butiker har varit duktiga med att ställa fram handdesinfektionsmedel.

Tarri tror det kan vara svårt att få alla att följa säkerhetsrestriktionerna som gäller till exempel på uteserveringar och restauranger.

- När krogarna stänger klockan 23 så vill gänget ändå fortsätta kvällen någonstans. Och när man har druckit några glas så börjar folk kramas och vara nära varann, säger hon.

Utsikt över Borgå å mot Mannerheimgatans bro.
Bildtext Åstrandens vackra vyer lockade både ortsbor och inhemska turister.
Bild: Yle / Mira Bäck

Snart klar att öppna

Alla uteserveringar vid ån har inte hunnit öppna än. Företagaren Jarmo Grönman har fullt upp med att städa, bära ut stolar och få i skick allt annat som ska till innan han kan bjuda in kunder till sin uteservering.

- Det känns bra. Alla har väntat så länge. Förstås harmar det lite att vi först för en vecka sedan fick veta att vi kan öppna, därför har vi inte gjort så mycket här, säger Grönman.

En medelålders man står på bron till en flytande uteservering.
Bildtext Jarmo Grönman öppnar snart sin uteservering.
Bild: Yle / Mira Bäck

Grönman berättar att han själv ätit morgonmål vid en av uteserveringarna en bit bort, och att det varit livat vid åstranden hela dagen.

Grönman tror nog det ska gå bra att följa alla säkerhetsföreskrifter. Alkoholförsäljningen slutar klockan 22 och kunderna ska gå hem 23, så folk hinner inte bli alltför berusade.

- Folk vet nog varför vi har haft regler, och varför vissa av dem fortfarande är i bruk. Jag tror det går riktigt bra, säger Grönman.

Borgå vaknar upp ur vinterdvalan - uteserveringarna vid ån fick öppna

4:32

Diskussion om artikeln