Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fiskeriområde vill driva bort skarven från Högen i Pargas centrum - ansöker om att få skjuta 30 fåglar i året

Från 2020
Uppdaterad 02.06.2020 15:03.
Ön Högen i Pargas
Bildtext Högen finns intill Pargas centrum.
Bild: Yle / Samuli Holopainen

Pargas-Nagu fiskeriområde vill driva bort den skarvkoloni, som har bildats på ön Högen nära Pargas centrum. Fiskeriområdet har ansökt om tillstånd för det här av Närings-, trafik- och miljöcentralen.

Enligt ansökan vill man också vid behov få tillstånd för att driva bort fåglarna från andra öar eller häckningsplatser vid Kyrkfjärden.

Undantagslovet söks för perioden 2021-2025. I ansökningen hänvisar fiskeriområdet till fågeldirektiven för att förhindra allvarliga skador som skarven kan orsaka fiskevatten och för förstörelse av den skogsbeklädda ön.

Fiskeriområdet har lagt till utlåtanden till sin ansökan av markägaren Partek, bygg- och miljönämnden i Pargas, Åbolands fiskarförbund, Väståbolands Skogsvårdsförening och Nordkalk, som äger vattenområden vid ön.

Svår uppgift att driva bort skarven från ön

Meningen är att driva skarvarna genom att ta ner gamla bon och skrämma dem på olika sätt. Därför ansöker man också om att få skjuta 30 skarvar per år kring ön, i skrämselsyfte.

Samtidigt ska det här göras så, att den gråhägerkoloni som häckar på ön ska störas så lite som möjligt. Det här kommer inte helt att lyckas, men trots det har fördrivandet av skarvkolonin högsta prioritet, skriver Nagu-Pargas fiskeriområde.

Diskussion om artikeln