Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Idrottsvärldens breda stöd efter George Floyds död – Liverpools spelare knäböjde, Dortmunds stjärnor kan bli straffade och Paul Pogba uttrycker ilska och sorg: ”Rasismen måste sluta i dag”

Från 2020
Paul Pogba i Manchester United.
Bildtext Paul Pogba spelar till vardags i engelska Manchester United.
Bild: EPA

Många stora sportprofiler har reagerat på de stora protesterna mot rasism i USA. Flera stjärnspelare i fotbollsvärlden uttrycker sitt stöd – bland annat Manchester Uniteds Paul Pogba. ”Jag har känt ilska, besvikelse, hat, bitterhet, smärta, sorg”, skriver han på Instagram.

Protesterna mot polisbrutalitet och rasism har präglat den senaste veckan i USA. Allt inleddes med att afroamerikanen George Floyd dog i samband med att han greps av polisen.

Händelsen har också fått idrottsvärlden att ge Floyd sitt stöd. Basketikonen Michael Jordan gick ut och fördömde rasismen på sociala medier i natt finsk tid.

På fotbollsplanerna har det också protesterats mot polisvåldet. När Liverpool tränade under måndagen gav man sitt stöd genom att hela laget knäböjde runt mittcirkeln på Anfield – en gest som är starkt sammankopplad med protester mot rasism och polisvåld.

Det här ska ha varit ett initiativ från spelarna. Många av spelarna – bland annat nederländarna Georginio Wijnaldum och Virgil van Dijk – skriver på Twitter ”Unity is strength” och använder hashtaggen #BlackLivesMatter.

Även Liverpools eget Twitterkonto har satt ut bilden och samma text.

Bundesliga kan straffa

De två unga, engelska stjärnspelarna Marcus Rashford och Jadon Sancho har också tagit ställning och protesterat.

I går gjorde Sancho mål för sitt Borussia Dortmund i Bundesliga. När han firade målen visade han en tröja som han hade på sig under matchtröjan.

Borussia Dortmund krossade jumbon - Spela upp på Arenan

”Justice for George Floyd” stod det på Sanchos tröja.

”Jag är glad över mitt första hattrick i karriären, men det är ett bitterljuvt ögonblick på grund av att det pågår viktigare saker i världen som vi måste uppmärksamma för att hjälpa till att få en förändring till stånd. Vi borde inte vara rädda för att prata om vad som är rätt, vi måste kämpa för rättvisa, skriver Sancho på Instagram.

Sancho var en av flera spelare i Tyskland som visade sitt stöd under helgen – och nu kan de straffas. I ligans regelverk står det att man inte får framföra politiska budskap och det tyska fotbollsförbundet kommer att utreda ärendet.

– Om disciplinkommittén utreder det här är det hög tid att fråga sig om vi har samma värderingar. Det här handlar om en global fråga – nej till rasism, säger Union Berlins sportchef Oliver Ruhnert enligt tysk press.

"Svarta samhällen spelar roll"

Man United-stjärnan Rashford skriver på Twitter att han känner att världen blir allt mer uppdelad.

”Människor är sårade och folk behöver svar. Svarta människors liv spelar roll. Svart kultur spelar roll. Svarta samhällen spelar roll. Vi spelar roll”, skriver han.

Rashfords lagkamrat Paul Pogba skriver också om rasism på Instagram.

”Jag har känt ilska, besvikelse, hat, bitterhet, smärta, sorg. Jag har känt sorg för alla svarta människor som utsätts för rasism varje dag. Det här måste sluta och det måste sluta i dag. Rasistiskt våld kan inte tolereras längre”, skriver Pogba.

Hamilton kritisk

I formel 1-världen har Lewis Hamilton varit kritisk till sportens flata agerande efter George Floyds död.

– Inte ett tecken från min sport som givetvis domineras av vita. Jag är en av få färgade och står ensam, skriver Hamilton på Instagram.

– Jag stöder inte dem som plundrar och bränner ner hus, men de som protesterar fredligt. Det kan inte bli fred förrän våra så kallade ledare gör en förändring.

Efter det här har Hamiltons stall Mercedes skrivit att de står bakom sin världsmästare och att de är djupt sorgsna över händelseutvecklingen.

Även några av de andra förarna har gett sitt stöd efter Hamiltons inlägg.

Videobilder från Viaplay.

Diskussion om artikeln