Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Halla-aho anklagar utrikesministeriet för att ha hjälpt kvinnorna från al-Hol att återvända: "Det är mycket osannolikt att de här människorna på egen hand tagit sig bort från lägret"

Från 2020
Uppdaterad 01.06.2020 22:21.
Riksdagsledamoten Jussi Halla-aho (Sannf) i plenisalen 11.9.2019.
Bildtext Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho.
Bild: pekka Tynell / YLE

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho misstänker att Finland på ett eller annat sätt bistått finländarnas flykt från lägret al-Hol i Syrien.

Alla tre mammor och deras barn har lyckats ta sig ur lägret i Syrien och över den turkiska gränsen.

- Det är mycket osannolikt att de här människorna på egen hand tagit sig bort från lägret. Det är sannolikt att utrikesministeriet haft en roll i att hjälpa de här människorna till Finland och det fördömer vi, uppger Halla-aho till Yle.

På måndag eftermiddag påstod utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) att han inte vet exakt hur kvinnorna tagit sig till gränsen till Turkiet. Han uppgav ändå att Finland hjälpt barnen och kvinnorna över gränsen till Turkiet och att man i Turkiet erbjudit dem konsulär hjälp.

Halla-aho anser att det är uppenbart att kvinnorna har fått hjälp med att fly från al-Hol.

Politiskt test?

- Det står alldeles klart att man köpt dem eller förhandlat om att få dem ut ur lägret och sen hjälpt dem till Turkiet. Det här grundar sig bara på sunt bondförnuft, säger Halla-aho.

Halla-aho hävdar att Haavistos utrikesministerium och Maria Ohisalos (Gröna) inrikesministerium sedan hösten gjort klart att man vill få alla hem från al-Hol.

- Jag anser till och med att det är möjligt att det här är någon form av test för att se vad allmänhetens reaktioner och de politiska följderna blir. På basis av det här strävar man möjligtvis efter att få fler människor hem till Finland från lägret.

Enligt Halla-aho utgör de som återvänt från lägret ett tydligt hot mot säkerhetsläget i Finland.

- Det måste påpekas att de här kvinnorna deltagit i en mycket brutal, våldsam och primitiv organisations verksamhet, säger han.

Halla-aho: "Barnen borde tas från deras föräldrar"

Halla-aho menar att det här kommer att bygga en grund för framtida tragedier. Han säger också att de barn som återvänt till Finland är oskyldiga och att de borde omhändertas.

- I den här situationen borde man först ta barnen från deras föräldrar som helt klart inte är kapabla att sköta sina uppgifter som föräldrar, säger Halla-aho.

Halla-aho kräver också att riksdagen får en fullständig utredning av händelseförloppet kring finländarnas återkomst från lägret.

- Jag hoppas att riksdagen åtminstone i efterhand får mycket detaljerad information om vad utrikesministeriets och myndigheternas roll i de här människornas flykt från lägret och vad man tänker göra för att se till att de inte kan fortsätta med sin radikala islamistiska verksamhet.

Orpo: Det kändes redan på hösten som om saker förmörkades

Också Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo blev överraskad när han hörde om finländarnas återkomst från lägret. Även han anser att det är nödvändigt att höra hur människorna återvänt och vilken hjälp de fått för att klara av det.

- Förra höstens tvivelaktiga verksamhet gav en känsla av att saker förmörkades. Om någonsin måste regeringen nu öppet berätta om allt som lett till de här finländarnas återkomst. Varför kom det här som en överraskning igen?

Orsaken till att man inte tidigare berättat om saken är att man tryggt försökt få bort finska barn från en aktiv krigszon, menar utrikesminister Haavisto.

Haavistos svar blidkar inte Orpo som tidigare suttit som inrikesminister.

- Vi måste få en klar bild av hur finska myndigheter och regeringen agerat. Enligt mig har regeringens linje varit att man inte aktivt kommer att bistå de vuxna finländarna i deras återkomst till landet. Vi måste få veta om man hjälpt dem eller inte, säger Orpo.

Haavisto avvisar anklagelserna

- Finska myndigheter har inte haft något att göra med de här människornas flykt från lägret. Tvärtom har vi instruerat finländarna där att vänta tills coronaepidemin är över så att vi kan återgå till normala arrangemang med de kurdiska myndigheterna och hjälpa barnen, säger Haavisto i Yles A-studio.

Haavisto uppger att regeringen inte kan rekommendera att finländare egenhändigt lämnar lägret.

- Vi har inte kunnat rekommendera och rekommenderar inte heller att någon lämnar lägret och reser iväg på eget initiativ. Det har tydligt varit en traumatisk upplevelse och lyckligtvis har barnen klarat resan.

Enligt utrikesministern har finländarna tagit sig över den turkiska gränsen vid tre olika punkter och att de inte rest som grupp utan ensamma.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets text "Perussuomalaiset epäilee, että ulkoministeriö on auttanut Suomeen saapuneet pakoon al-Holilta – Halla-aho vaatii lasten huostaanottoa", skriven av Jyrki Hara och Matti Koivisto. Artikeln översattes av Sebastian Granskog.

Artikeln uppdaterades med Haavistos kommentar klockan 22.21 måndagen 1.6.2020.

Diskussion om artikeln