Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Skärgårdens ringvägar har öppnat och den inhemska turismen tar över – människor stannar gärna en längre tid i skärgården

Från 2020
Uppdaterad 02.06.2020 11:28.
Man står utanför huset och håller i handtaget till en grön dörr.
Bildtext Johan Skibdahl kallar sig skämtsamt för VD som står för vice dräng vid Hotell Lanterna i Nagu. Efter en tuff vår strömmar bokningarna till hotellet äntligen in.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Solen gassar, bina samlar in nektar från blommorna, och redan tidigt på morgonen kan man gå i t-skjorta utan att frysa. Nu har sommaren kommit också till Åbolands skärgård!

Värmen för också med sig ivriga turister till trakten – och sedan måndagen kan de ta sig runt Åbolands skärgård utan att behöva vända om och åka tillbaka samma väg som de kommit. För nu har nämligen Skärgårdens ringvägar öppnat – två veckor senare än planerat.

Ursprungligen var tanken att öppna rutten den 15 maj men coronaviruset satte käppar i hjulet – det var nämligen länge osäkert om det skulle vara okej att resa inom landet. Men på fredagen gav regeringen grönt ljus för inrikesresor.

För många företagare i Nagu innebär Skärgårdens ringvägar en viktig inkomstkälla i form av de turister som lockas att ta sig längs med rutten.

För Johan Skibdahl vid Hotell Lanterna såg sommaren dyster ut i mars då coronaviruset slog till ordentligt i Finland. På kort tid började alla kunder avboka sina reservationer och kalendern gapade tom. Men i maj svängde det igen; plötsligt började bokningarna strömma in igen.

- Vi är kanske snart tillbaka i den situationen som var förut, men då minus de utländska turisterna, säger Skibdahl.

En julgransboll hänger i ett träd ute på sommaren.
Bildtext I träden utanför Hotell Lanterna finns fortfarande julgranskulor kvar.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Enligt Skibdahl är de utländska turisterna vanligtvis väldigt viktiga för hotellverksamheten, men den här sommaren verkar det som att de inhemska turisterna kompenserar för de uteblivna utländska turisterna. Kunderna bokar ofta rum för en längre tid jämfört med tidigare år.

- De här människorna skulle antagligen ha åkt någon annanstans men tack vare coronaviruset så semestrar de hemma i stället.

Skärgårdens ringvägar öppnade på måndagen, samma morgon som Yle Åboland besökte Nagu.

- Vi har inte haft en enda cykelturist ännu...eller jo, faktiskt, förra veckan hade vi någon som cyklade till Houtskär men de måste cykla tillbaka, funderar Skibdahl.

Skibdahl förväntar sig att se allt fler cykelturister som kommer framöver då människor börjar hitta till ringvägarna.

En svår tid framför sig

Också för Aili Uja som driver gästgiveri Martta i Nagu har våren varit svår – och sommaren ser ut att bli tung den också. Eftersom alla gruppläger har blivit inställda har också en stor del av Aili Ujas bokningar för sommaren försvunnit. Liksom i Skibdahls fall skedde det här i mars, och nu lägger Uja sin tilltro till att öppnandet av Skärgårdens ringvägar ska locka turister till området.

- För tillfället ser det ut att sommarsäsongen kommer att vara kort, och sommaren kanske går runt men hur ska det gå sedan i vinter när allting är stängt. Tiden att jobba effektivt kommer att bli kort i år, säger Uja.

En kvinna vattnar blommor.
Bildtext Aili Uja hoppas att Skärgårdens ringvägar ska inbringa välbehövliga turister till hennes gästgiveri i Nagu. För tillfället ser det ut som att bli ett tungt år för verksamheten.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Problemet är att exempelvis juni gapar tomt i reserveringar när exempelvis läger och liknande evenemang som drar folk till området skjuts upp. Då kan det plötsligt bli mycket bokningar senare i sommar men det vore bättre med en jämnare fördelning under sommaren.

- Att juli är fullbokat räddar inte oss från att det inte finns bokningar i juni och under våren. Juli är fullbokat varje år, säger Aili.

- Vi har en svår tid framför oss så får se hur det går.

Ett gult stort hus (gästgiveri). I förgrunden grenar från ett blommande äppelträd.
Bildtext Gästgiveri Martta ligger i Nagu.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Tredje gången gillt?

Tim Eriksson håller på att lasta ur saker ur en paketbil som står parkerad vid gästhamnen i Nagu. På torsdag ska restaurang Food Fellows, som Eriksson är verkställande direktör för, öppna för säsongen.

Under våren har Eriksson tagit tillfället i akt och renoverat lokalerna, och nu håller han på att fixa det som behövs inför starten. Det här blir restaurangens andra säsong, så det har varit en tuff start som företagare nu i och med coronaviruset.

- Vi började för tre år sedan med en food truck och då började vi allt från början, sedan fick vi en restaurang så vi började om från början då. Nu känns det lite som att vi börjar om från början igen så det är en grej vi är vana vid, men det är mycket pusslande för att få allt att funka, säger Eriksson.

En man dammsuger och böjer på ryggen bakåt samtidigt som han tar av sig sin keps.
Bildtext "I want to break free". Tim Eriksson kanaliserar sin inre Freddie Mercury när han städar lokalerna till restaurangen.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Enligt Eriksson har öppnandet av ringvägarna en stor betydelse för restaurangverksamheten, på grund av de cyklister och andra resenärer som lockas till skärgården.

- Det är säkert hälften av kunderna och andra hälften är då den här båttrafiken som kommer till Nagu, så det är nog en viktig del av vår verksamhet att ringvägen fungerar.

Ännu är det oklart hur det kommer att bli med utländska turister den här sommaren, men enligt Eriksson är det ändå först i slutet av sommaren och början på hösten som de börjar synas till. Fram tills dess är det främst finländare i farten.

- Det har väl att göra med att skolorna i Frankrike och Tyskland har lite längre öppet på sommaren och det resulterar i att de kommer sen i slutet på augusti och i september, så då måste man byta om till engelska, säger Eriksson.

Viktigt att komma ihåg säkerheten

Turismchef Niina Aitamurto är också väldigt glad över att Skärgårdens ringvägar äntligen kunnat öppna.

- Ringvägarna är väldigt viktiga inom skärgårdsturismen eftersom de är den mest kända rutt som vi har här, säger Aitamurto. Dessutom är det en traditionell rutt som många gör på nytt varje år.

Tiden har varit osäker för turismbranschen eftersom det så länge varit oklart över huruvida det är okej att resa inom landet eller inte under sommaren – och myndigheterna har tidigare kommit med motstridiga riktlinjer.

Kvinna med ljust hår sitter. Bakom henne ett rött trähus.
Bildtext Turismchef Niina Aitamurto vid Pargas stad tror att människor gärna turistar i skärgården i sommar också för att kunna undvika folksamlingar och trängsel på andra platser.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

- Ingen har vetat hur vi ska göra, hur vi ska marknadsföra, är det OK att locka folk hit eller borde vi bara säga ”kom inte hit”?, förklarar Aitamurto.

- Speciellt vi som är en offentlig organisation måste följa regler och restriktioner men nu tror jag att det är tydligt att man kan resa om man gör det på ett ansvarsfullt sätt.

Enligt Aitamurto kan coronaläget göra att turistandet i skärgården ökar i popularitet och närturismen blir ännu viktigare.

- Det som är lite utöver det normala är att det har gått bättre för stuguthyrningen än tidigare och det finns en stor efterfrågan på stugor. Också båtfolk har hört av sig och många har sagt att de inte åker utomlands den här sommaren utan i stället hyr de en båt eller stuga här i Finland, säger Aitamurto.

- Men vi måste också alla nu jobba på att besökare ska känna att det är tryggt att komma hit.

Diskussion om artikeln