Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Franska klubbchefernas stenhårda kritik mot landets beslut: ”Skjuter oss själva i foten”

Från 2020
Lyon mot Lille i mars 2020.
Bildtext I den sista ligaomgången i Frankrike spelade Lyon mot Lille.
Bild: All Over Press

Samtidigt som stora delar av övriga Fotbollseuropa spelar fotboll igen står det stilla i Frankrike. Klubbarna riktar massiv kritik mot den franska statens beslut att sätta stopp för fotbollen.

I april förklarades den franska fotbollssäsongen avslutad. Den franska regeringen gick ut med beskedet att idrottsserierna som pågår inte ska spelas klart.

Nu mullrar missnöjet bland de franska klubbarna.

– I början av april var vi den enda ligan som förespråkade en återstart av säsongen. Vi var före de andra. Vi var motorn och de andra länderna följde efter oss senare. Synd att vi stannade kvar i samma position, säger Nantes ägare Waldemar Kita enligt nyhetsbyrån AFP.

Lilles Gerard Lopez kallar händelsförloppet rätt brutalt.

– Vi säger att vi försöker att närma oss de fyra andra stora ligorna och sen skjuter vi oss själva i foten i ett viktigt läge. Vi står helt ensamma.

Rättsliga åtgärder

Den franska regeringens beslut innebar att Paris Saint-Germain blev mästare. Bottenlagen Amiens och Toulouse degraderas.

Amiens har redan meddelat att de söker upprättelse i domstol efter att ha blivit nedflyttat utan att ha spelat klart säsongen. Toulouse lär också göra det – liksom Lyon.

Lyons ägare Jean-Michel Aulas, som fick se sitt lag missa en Europaplats, har varit rosenrasande. Han tycker att det är helt galet att säsongen avbröts. Nyligen skrev Aulas på Twitter att han vill att regeringen ska tvärvända och låta Ligue 1 starta på nytt.

Saint-Etiennes Bernard Caiazzo leder de franska klubbägarnas egen förening. Caiazzo pekar ut politikerna.

– Premiärministern och regeringen bär ansvaret. Tog de beslutet för snabbt? Fanns det en diskussion med klubbarna? Nej. Diskuterade man med andra länder? Nej.

Bland annat Frankrike, Nederländerna och Belgien har valt att ställa in resten av sin säsong. Däremot är tyska Bundesliga i gång. Engelska Premier League, spanska La Liga och italienska Serie A kommer att starta på nytt i juni.