Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny privat obduktion visar att George Floyd dog genom kvävning – också rättsläkaren släpper ny rapport med samma slutsats

Från 2020
Uppdaterad 02.06.2020 07:02.
George Floydin kuva.
Bildtext George Floyds död har startat häftiga upplopp runt USA.
Bild: Shutterstock / Rex Features / All Over Press

En obduktion som beställts av George Floyds familj visar att han kvävdes till döds till följd av tryck mot hals och nacke, uppger familjens advokat. En ny officiell rapport betecknar också Floyds död som mord.

Rättsläkarens tidigare obduktion påvisade inte kvävning som dödsorsak utan pekade på Floyds hjärtfel som orsak till att han dog när han greps av polis. Såväl Floyds familjs rapport som rättsläkarens nya rapport visar att Floyd dog till följd av polisvåldet.

Enligt rättsläkarens nya obduktionsrapport dog Floyd i och med att hjärtat och lungorna slutade fungera efter att en polis knä tryckt mot sin nacke cirkulerat och väckt häftiga reaktioner.

Polisen i fråga står åtalad för mord av tredje graden, men familjens advokater kräver att polisen åtalas för mord av första graden. Mord av tredje graden betyder ungefär mord som inte planerats där man inte hade som avsikt att orsaka en annan persons död.

Floyd dog på platsen, enligt familjens rapport

När polisen pressade sitt knä mot Floyds nacke och rygg täpptes blodflödet till hans hjärna till medan tyngden på ryggen gjorde det svårt för honom att andas, uppger familjens advokat Ben Crump.

Enligt obduktionsrapporten som gjorts på beställning av familjen dog Floyd på platsen.

Läkaren bakom familjens undersökning låg också bakom Eric Garners obduktion.

Garner var en 43-årig man som avled av kvävning efter att ha gripits av polis 2014. Garners död ledde till häftiga protester i USA.

Källor: Reuters, AFP, New York Times, NPR

Artikeln uppdaterades 2.6 klockan 07.02 med uppgifter om att rättsläkarens rapport ändrats.

Diskussion om artikeln